Sergej Lavrov / - SKRINšAT
19/04/2023 u 08:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lavrov: Neophodno udružiti snage za suprotstavljanje "ucjenama" Zapada

Situaciju u Ukrajini i druge konflikte u svijetu rješavaćemo principima Povelje Ujedinjenih nacija o suverenoj pravičnosti država, na principu nedjeljivosti bezbjednosti, kazao je Ruski ministar

Ministar spoljnih poslova Rusije, Sergej Lavrov, na turneji po Latinskoj Americi, rekao je u utorak u Karakasu, u Venecueli, da je neophodno "udružiti snage" za suprotstavljanje "ucjenama" Zapada.

"Neophodno je udružiti snage da bismo se suprotstavili pokušajima ucjene i ilegalnom jednostranom pritisku sa Zapada", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare sa svojim venecuelanskim kolegom Ivanom Gilom, govoreći o "multipolarnom svijetu".

Poslije Brazila, Venecuela je drugi dio turneje Lavrova po Latinskoj Americi, a potom ide i na Kubu i u Nikaragvu.

"Venecuela, Kuba i Nikaragva su zemlje koje biraju svoj put", rekao je on. Te tri zemlje imaju vlade inspirisane socijalizmom i hronično loše odnose sa Sjedinjenim Državama.

Ruski ministar se osvrnuo i na rat u Ukrajini, rekavši: "Situaciju u Ukrajini i druge konflikte u svijetu rješavaćemo principima Povelje Ujedinjenih nacija o suverenoj pravičnosti država, na principu nedjeljivosti bezbjednosti".

"Naš zadatak je da obezbijedimo da se Povelja UN primjenjuje u potpunosti i da se pravo na samoopredjeljenje ne guši kada Zapadu odgovara", dodao je on.

Venecuela koja je bila ključni ruski saveznik iz vremena predsjednika Uga Čavesa (1999-2013), više puta je izražavala podršku Rusiji i Vladimiru Putinu prije i poslije početka rata u Ukrajini.

Rusija je posebno pomogla Venecueli da zaobiđe sankcije koje su joj uvele Sjedinjene Države i druge zapadne sile.

Rusija se takođe suočava sa sankcijama Evropske unije i Sjedinjenih Država otkako je napala Ukrajinu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 13:46