Sergeј Lavrov / - EPA
10/06/2024 u 13:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Lavrov: Rast BRIKS-a pokazatelj stvaranja multipolarnog svijeta

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da je širenje BRIKS-a jasan pokazatelj stvaranja multipolarnog svijeta i naveo da BRIKS aktivno radi na razvoju platforme za plaćanje u nacionalnim valutama.

- U toku je aktivan rad na sprovođenju odluka sa samita u Johanesburgu prošle godine, posebno u pogledu unapređenja međunarodnog monetarnog i finansijskog sistema, razvoja platforme za obračune u nacionalnim valutama u međusobnoj trgovini - rekao je Lavorv na sastanku ministara spoljnih poslova članica BRIKS u Nižnjem Novgorodu.

Ukazao je da je širenje BRIKS-a je jasna potvrda procesa stvaranja multipolarnog svjetskog poretka, prenosi list Izvestija.

Ruski ministar je ocijenio da su nedavni međunarodni događaji skinuli maske sa onih koji su do sada verbalno polagali gotovo isključivo pravo da definišu, kako je naveo, takozvane univerzalne vrijednosti pod maskom poretka zasnovanog na pravilima.

Prema njegovim riječima, SAD i njihovi saveznici ne odustaju od pokušaja da zadrže i uspore procese formiranja multipolarnosti, a kao oružje koriste ekonomske instrumente. Lavrov smatra da će uloga BRIKS-a u rešavanju globalnih problema samo jačati i navodi da sve veći broj zemalja pokazuje interesovanje za rad BRIKS-a.

BRIKS je osnovan 2006. godine, a članice su bili Brazil, Rusija, Indija i Kina, a kasnije se pridružila i Južnoafrička Republika. Egipat, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i Etiopija pridružili su se BRIKS-u 2024. godine.

Turska želi u BRIKS

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. jul 2024 12:54