Сергеј Лавров / - SHUTTERSTOCK
01/09/2022 u 11:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lavrov: Rusija će reagovati ako se na teritoriji Finske i Švedske pojave NATO baze

On je dodao da se, i svakom slučaju, linija razgraničenja Rusije i NATO-a se radikalno povećava

Ukoliko se na teritoriji Finske i Švedske pojave baze NATO-a posle stupanja tih zemalja u Alijansu, Rusija će biti prinuđena da odgovori jačanjem svojih kapaciteta na severo-zapadu, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

- Ako se na teritoriji Finske i Švedske budu pojavile baze, ili tačnije, ako umjesto njih budu odlučili da stvaraju baze, uvjeren sam da će glavnu riječ imati Amerikanci. U zavisnosti od toga kako će se sve to materijalizovati, mi ćemo, razumije se, donositi odluke o jačanju svojih kapaciteta na sjevero-zapadu Rusije, rekao je Lavrov tokom susreta sa studentima i profesorima Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose.

On je dodao da se, i svakom slučaju, linija razgraničenja Rusije i NATO-a se radikalno povećava.

Ruski ministar se osvrnuo i na situaciju u Pridnjestrovlju, naglasivši da Moldavija treba da bude svjesna da će svako ugrožavanje ruskih mirotvoraca u toj području biti posmatrano kao napad na Rusiju.

- Svi moraju razumjeti da će se bilo kakva dejstva koja ugrožavaju bezbjednost naših vojnika razmatrati u sklad s međunarodnim pravom kao napad na Rusku Federaciju, onako kako je to bilo u Južnoj Osetiji, kada je naše mirotvorce napao (bivši predsjednik Gruzije) Sakašvili, rekao je Lavrov.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 10:02