Сергеј Лавров / -SHUTTERSTOCK
31/05/2022 u 21:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лавров: Запад користи Украјину да прошири своју доминацију

У току је формирање мултиполарног свијета, а наше западне колеге, које желе да прошире доминацију на све регионе, покушавају да спријече ове процесе, да мобилишу под своје окриље све друге земље

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров оцијенио је да западне земље покушавају да мобилишу све друге земље под своје окриље, користећи као озговор ситуацију у Украјини и око ње.

Лавров је рекао да Запад покушава да користи Украјину за јачање свог утицаја и доминације.

„Наравно, ови процеси (у свијету) представљају прекретницу. У току је формирање мултиполарног свијета, а наше западне колеге, које желе да задрже и прошире своју доминацију на све регионе, покушавају да спријече ове процесе. Они покушавају да мобилишу под своје окриље све друге земље, користећи ситуацију у Украјини и око ње као изговор“, рекао је министар током састанка са генералним секретаром Организације исламске сарадње Хусеином Ибрахимом Тахом.

Ова ситуација одражава дубоко укоријењене проблеме који су се дуги низ година нагомилавали у Европи, првенствено у вези са одбијањем земаља НАТО-а да испуне обећање дато Совјетском Савезу да неће проширивати Алијансу на исток, истакао је Лавров.

„Оцијенили смо избалансиран, објективан став Организације исламске сарадње, као и Лиге арапских држава и Савјета за сарадњу арапских држава Персијског залива у вези са оним што се дешава. Надам се да ће и наши западни партнери у некој фази схватити потребу да се сагледају светски проблеми, договоре начини њиховог даљег развоја од стране међународне заједнице не на основу диктата, већ на основу принципа Повеље УН, пре свега принципа који подразумјева поштовање суверене равноправности држава“, нагласио је министар.

„Спремни смо за такав дијалог, али искључиво на равноправној основи и узајамном поштовању“, додао је он.

Лавров је у понедјељак започео радну посету земљама Персијског залива. Прво је отишао у Бахреин, а у уторак је министар стигао у Ријад.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 22:34