Сергеј Лавров / - SHUTTERSTOCK
30/04/2022 u 06:55 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лавров: Запад заборавио на мултиполарност свијета

Што се прије Запад помири са новим геополитичким реалностима, то ће бити боље за њега и за цијелу међународну заједницу, рекао је руски министар

Руска специјална операција у Украјини доприноси процесу ослобађања свијета од неоколонијалног угњетавања Запада, рекао је министар спољних послова Сергеј Лавров у интервјуу новинској агенцији Синхуа.

Он је примијетио да „оне који воде самосталан курс у унутрашњој и спољној политици, западњаци покушавају да сузбију најбруталнијим методама“.

"И не само Русија . Видимо како се "блоковско размишљање" намеће у азијско-пацифичком региону... У духу архаичне "Монроове доктрине", Сједињене Државе настоје да диктирају како и по којим стандардима да живе Латинска Америка... У том смислу и текући притисак на Бјелорусију. Ова листа се може наставити“, рекао је Лавров.

Истовремено, министар је изразио увјерење да су покушаји "колективног Запада" да заустави природни ток историје и ријеши своје проблеме на рачун других осуђени на пропаст, будући да је савремени свијет мултиполаран.

„Свако има стварну слободу избора, укључујући начине развоја и учешћа у интеграционим пројектима. Наша специјална војна операција у Украјини такође доприноси процесу ослобађања свијета од неоколонијалног угњетавања Запада, снажно помијешаног са расизмом и комплекс ексклузивности“, нагласио је Лавров.

Запад би да буде "арбитар судбине човјечанства“

Запад и његови сателити покушавају да буду „арбитри судбине човјечанства“, рекао је министар спољних послова. 

„Дошло је до тога да западна мањина покушава да замијени архитектуру усредсређену на УН и међународно право које је формирано као резултат Другог свјетског рата сопственим 'поретком заснованим на владавини'. Вашингтон и његови савезници пишу сами своја правила, а затим их намећу међународној заједници као обавезујуће“, рекао је он.

Како је примијетио, САД и њени савезници заборављају да је свијет мултиполаран. 

„Што се прије Запад помири са новим геополитичким реалностима, то ће бити боље за њега и за цијелу међународну заједницу“, рекао је министар.

Лавров је изразио увјерење да русофобска линија Запада нема перспективе. 

„У САД, Великој Британији, Канади, земљама ЕУ не крију циљ „дављења“ наше економије, блокирања даљег прогресивног развоја земље... Очигледно је да ова русофобска линија не само да се не може оправдати на било који начин, али такође нема перспективе. Како је примијетио предсједник Владимир Путин, Русија је издржала овај невиђени притисак. Сада се ситуација стабилизује, иако, наравно, нису сви ризици већ прошли. У сваком случају, нећемо бити ослабљени“, рекао је министар спољних послова.

Према ријечима министра, владајуће кругове Запада није срамота што антируске санкције већ почињу да штете обичним грађанима сопствених држава, погоршава се економска динамика у САД и многим европским земљама, расту инфлација и незапосленост.

Алат за обуздавање Русије

Министар спољних послова је такође оптужио САД и НАТО да већ дуже вријеме подстичу антируско расположење у Украјини, посматрајући то као средство за обуздавање Москве.

Према његовим ријечима, у питању кризе у Украјини треба говорити о дугорочној деструктивној линији западних земаља на челу са САД, чија је једна од компоненти била непромишљено ширење НАТО-а на Исток, упркос политичке обавезе да се савез не шири.

"Као што знате, ова обећања су остала празне ријечи. Све ове године инфраструктура НАТО-а се приближавала руским границама", додао је Лавров, подсјећајући да су Вашингтон и Брисел одбацили руске иницијативе о безбједносним гаранцијама.

САД и Европска унија бориће се против Русије „до последњег Украјинца“​

САД и Европска унија, према ријечима Лаврова, намјеравају да се боре против Русије „до последњег Украјинца“, равнодушни су према судбини Украјине као независне земље. Земље НАТО-а, нагласио је он, чине све да спријече завршетак специјалне операције у Украјини постизањем политичких договора између Москве и Кијева.

Сједињене Државе и НАТО морају да престану да испоручују оружје Кијеву ако заиста желе да ријеше украјинску кризу, рекао је министар спољних послова. Према његовим ријечима, украјинском народу нису потребне МАНПАДС Стингер и противтенковске ракете Јавелин, већ хитна хуманитарна питања.

Друго, неопходно је да Кијев заустави циничне провокације, укључујући и информативни простор“, додао је Лавров.

Напоменуо је да украјинске оружане формације, користећи цивиле као „живи штит“, спроводе „варварско гранатирање градова“, а такође се „са окрутношћу према животињама“ ругају руским ратним заробљеницима, објављујући ово на интернету.

„И истовремено, уз помоћ својих западних покровитеља и глобалних медија које контролишу западњаци, оптужују руску војску за ратне злочине. Пребацују, како ми кажемо, одговорност за оно што се дешава са болесне главе на здраво“, додао је министар.

Према његовим ријечима, крајње је вријеме да Запад прекине беспоговорно „чишћење” и покривање Кијева, иначе би Вашингтон, Брисел и друге западне престонице требало да буду свјесни одговорности за саучесништво у крвавим злочинима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 10:51