Коронавирус вакцинација / LAZAR RUZIC
23/10/2021 u 22:53 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Летонија прогласила „локдаун”, слична ситуација пријети и Румунији и Бугарској

Наредних мјесец дана, балтичка земља са нешто мање од два милиона становника затвориће угоститељске обjекте и продавнице, увешће полициjски час и наставу на даљину у школама и факултетима

Летониjа jе у сриједу постала прва држава чланица Европске уније коjа jе поново затворила дјелове своjе економиjе, због новог таласа коронавируса.

Летонци биљеже нови пораст обољелих, тренутно држе рекорд по броју обољелих по глави становника, а болницама пријети колапс.

Наредних мјесец дана, балтичка земља са нешто мање од два милиона становника затвориће угоститељске обjекте и продавнице, увешће полициjски час и наставу на даљину у школама и факултетима.

Премијер ове балтичке државе, Кришјанис Каринш потврдио је ново закључавање.

– Четири недеље ћемо сви ући у строжи режим. Али 15. новембра ћемо се вратити на данашњу ситуациjу, коjа jе већ релативно ограничена за невакцинисане – рекао jе .Каринш.

Он је реаговао на упозорења здравственог сектора да би критични ниво од 1.500 хоспитализованих ковид пациjената могао да буде достигнут већ ове недеље. Упркос неким ограничењима коjа су већ примијењена раниjе овог мјесеца, повјерење у владу ниjе високо.

Слична ситуација је и у сусједној Естонији, а власт ове државе је рекла да уколико буде новог повећања обољелих, неће оклијевати да поново уведе тотално закључавање.

Лоша ситуација са коронавирусом је и у Румунији и Бугарској. Румунија данима биљежи катастрофалне бројке, а само јуче је потврђено нових 19.000 случајева и преко 500 умрлих. У Румунији је вакцинисана само трећина пунољетног становништва. У Бугарској је такође критично. Бугарска је на зачељу по броју вакцинисаних у ЕУ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 11:17