/ Media biro
25/03/2024 u 10:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Li Ćijang: Kineska ekonomija ima snažnu elastičnost, veliki potencijal i vitalnost

Kineski premijer Li Ćijang prisustvovao je u nedjelju u Pekingu svečanom otvaranju Foruma za razvoj Kine 2024.

Razvojni forum Kine 2024. zakazan je za 24. i 25. mart. Tema ovogodišnjeg foruma je “Kontinuirani razvoj Kine”.

– Ova tema odražava pažnju i očekivanja svih sektora za dugoročni, stabilan i kvalitetan razvoj kineske ekonomije – rekao je Li.

– Uočljivo da je Kina uspješno ostvarila svoje glavne ciljeve i zadatke za ekonomski i socijalni razvoj 2023. godine. Kineska ekonomija ima snažnu elastičnost, veliki potencijal i vitalnost, dok osnove njenog dugoročnog zdravog rasta ostaju nepromijenjene. Kineska vlada je uvijek smatrala poštovanje tržišta i usluga za preduzeća kao važan fokus u planiranju ekonomskog rada, i uvijek je bila zagovornik i dobar pratilac razvoja preduzeća – rekao je Li.

Premijer je kazao da je od prošle godine kineska vlada dodatno unaprijedila i optimizovala usluge i uspostavila redovan mehanizam kaomunikacije sa preduzećima.

– Kina će preduzeti praktične i efikasne akcije za promovisanje visokokvalitetnog razvoja i ubrizgavanje više izvesnosti i pozitivne energije uz oporavak i stabilan razvoj svjetske ekonomije – rekao je Li.

Obećao je napore za intenziviranje prilagođavanja makro-politike, proširenje domaće potražnje, promovisanje nove vrste urbanizacije koja je usredsređena na ljude i unapređenje obnavljanja opreme velikih razmjera i trgovine dugotrajnom robom široke potrošnje.

– Kina će nastaviti da promoviše industrijske inovacije kroz naučne i tehnološke inovacije, ubrzava razvoj novih kvalitetnih produktivnih sila i nastavi zelenu transformaciju, istovremeno rješavajući i simptome i korjenite uzroke izazova za sprječavanje i ublažavanje rizika i a skrivenih opasnosti – zaključio je.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 01:01