Džozef Bajden / - EPA
29/02/2024 u 08:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lični ljekar Bajdena ocijenio: „I dalje sposoban za dužnost"

Samo 37 odsto Demokrata kaže da bi Bajden trebalo da ide na reizbor, dok ih je 2022. godine bilo 52 odsto

Predsjednik SAD Džozef Bajden je "i dalje sposoban za dužnost", napisao je njegov lekar u srijedu pošto je obavio "godišnji predsjednički pregled" koji je pomno praćen jer 81-godišnji šef države traži reizbor.

- Predsjednik Bajden je zdrav, aktivan, robustan 81-godišnji muškarac koji je i dalje sposoban da uspješno obavlja predsjedničke dužnosti - napisao je ljekar Kevin O’Konor u memorandumu na šest stranica o predsjednikovom zdravlju poslije pregleda u Nacionalnom vojnom medicinskom centru Volter Rid koji je trajao više od dva i po sata.

U dopisu se dodaje da se Bajden „osjeća dobro i da ovogodišnjim pregledom nisu nađeni novi problemi“.

Najstariji predsjednik u američkoj istoriji, Bajden, imao bi 86 godina do kraja drugog mandata, ako ga osvoji.

Bajden bio na sistematskom pregledu, kaže – sve je isto kao i ranije

Ali birači pred ovogodišnje izbore imaju bojazni u vezi s Bajdenovim godinama pošto su čuli mnoge njegove gafove, učestao kašalj, spor hod, čak i pad s bicikla.

Pošto se s pregleda vratio u Bijelu kuću, Bajden je na jednom zvaničnom skupu rekao o svom zdravlju da „nema ničeg drugačijeg nego prošle godine“ i rekao: „Misle da izgledam premlado“.

Nedavni izveštaj specijalnog tužioca o istrazi Bajdenovog rukovanja povjerljivim dokumentima više puta je naveo da je njegovo sjećanje „maglovito“, „nejasno“, „loše“, a Bajden je to porekao.

Sekretarka za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer je u sredu rekla da je lekar O’Konor jedan od 20 specijalista koji su učestvovali u pregledu i da je „zadovoljan kako je sve prošlo“.

Na pitanje o tome zašto Bajden nije prošao kognitivni test kao dio pregleda, Žan-Pjer je rekla da O’Konor i Bajdenov neurolog „ne vjeruju da mu je potreban“.

Navedeno je da je Bajdenu uklonjena lezija na grudima tokom prethodne godine i da je njegov povremeni kašalj bio posljedica refluksa kiseline, dok je njegov ukočen hod rezultat kičmenog artritisa, ranije slomljenog stopala i neuropatije stopala.

Bijela kuća je objavila prošlog ljeta da je Bajden počeo da noću koristi uređaj za „kontinuirani pozitivan pritisak u disajnim putevima“ – CPAP da bi mu pomogao kod apneje u snu, što je O’Konor naveo u izvještaju.

Mnogi Amerikanci, uključujući Demokrate, su rezervisani prema ponovnom izboru Bajdena za predsjednika. Samo 37 odsto Demokrata kaže da bi Bajden trebalo da ide na reizbor, dok ih je 2022. godine bilo 52 odsto po anketi Centra za istraživanje javnih poslova Asošiejted pres-NORC.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. april 2024 09:30