Саjед Хасан Насралах / - Википедија
12/10/2021 u 07:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лидер Хезболаха позива Америку да укине санкциjе Ирану за увос горива

Нека Влада затражи повлачење санкциjа и пусти либанске компаниjе да иду и купуjу, и онда ћемо се потпуно повући из овог досиjеа, рекао jе Насралах

Лидер либанске шиитске групе Хезболах Саjед Хасан Насралах поновио jе данас позив на укидање америчких санкциjа за увоз иранског горива.

Насралах jе рекао да би либанска влада требало да за своj приоритет постави несташицу електричне енергиjе, додаjући да jе тотални нестанак енергиjе коjи се догодио у суботу када су двије наjвеће либанске електране престале са радом, био "клиничка смрт" за земљу, преноси Роjтерс.

"Нека Влада затражи повлачење санкциjа и пусти либанске компаниjе да иду и купуjу, и онда ћемо се потпуно повући из овог досиjеа", рекао jе Насралах.

Хезболах, коjу подржава Иран, координира иранске пошиљке мазута и бензина за Либан од августа, упркос америчким санкциjама према иранскоj продаjи нафте.

Либански премиjер Наџиб Микати рекао jе да иранске пошиљке представљаjу кршење суверенитета његове земље, наводи Роjтерс.

Иран шаље пошиљке мазута коjе организуjе Хезболах у луку Баниас у Сириjи, а одатле се камионима превозе у Либан.

Сириjа jе такође под америчким санкциjама, подсјећа британска агенциjа.

Ирански министар иностарних послова Хосеин Амирабдолахиан, коjи jе прошле недјеље посјетио Беjрут, рекао jе да jе његова земља спремна да изгради двије електране у Либану, jедну у Беjруту, а другу на jугу земље, у периоду од 18 мјесеци.

Насралах jе данас позвао владу да одговори на понуду Амирабдолахиана.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 21:12