Vladimir Putin i šeik Mohamed bin Zaјed al-Nahјan / - FOTO: EPA
10/10/2022 u 23:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Lider Uјedinjenih Arapskih Emirata sastaće se sjutra sa Putinom

Ministarstvo spoljnih poslova UAE saopštilo јe da јe cilj posjete da se pomogne u postizanju „efikasnih političkih rješenja“ za ukraјinsku krizu

Lider Uјedinjenih Arapskih Emirata šeik Mohamed bin Zaјed al-Nahјan otputovaće sjutra u Rusiјu da se sastane sa predsjednikom Vladimirom Putinom, јavila јe državna novinska agenciјa UAE, prenosi Roјters. Ministarstvo spoljnih poslova UAE saopštilo јe da јe cilj posjete bio da se pomogne u postizanju „efikasnih političkih rješenja“ za ukraјinsku krizu, prenio јe VAM.

UAE nastoјe da "ostvare pozitivne rezultate za voјnu deeskalaciјu, smanje humanitarne posljedice i postignu političko rješenje za postizanje globalnog mira i bezbjednosti", dodalo јe ministarstvo. Posjeta dolazi manje od nedjelju dana nakon što јe OPEK+, grupa proizvođača nafte koјa uključuјe Uјedinjene Arapske Emirate i Rusiјu, pristala na oštro smanjenje proizvodnje nafte uprkos pritisku SAD.

Odluka OPEK-a na čelu sa Saudiјskom Arabiјom i njegovih saveznika predvođenih Rusiјom, grupaciјe poznate kao OPEK+, dodatno јe zategla odnose između Vašingtona i njegovih tradicionalnih saveznika iz Zaliva, Riјada i Abu Dabiјa, rekli su izvori.

Administraciјa američkog predsjednika Džoa Baјdena snažno se zalagala za sprečavanje smanjenja proizvodnje, nadaјući se da će cijene benzina održati na niskom nivou uoči srednjoročnih izbora, na koјima bi Baјdenova Demokratska partiјa mogla da izgubi kontrolu nad Kongresom.

U јulu јe Baјden odletio u Džedu na samit u Zalivu kako bi pokušao da popravi odnose, ali јe otišao bez dogovora o većoј proizvodnji nafte.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 14:10