Европска унија (илустрација) / - Европска унија (илустрација)
11/03/2022 u 23:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Лидери ЕУ сагласни да смање зависност од руских енергената, али не и око рока

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен је предложила да увоз енергената из Русије престане до 2027. године, али то нису сви подржали, па је договорено да Брисел припреми детаљан план и да се о њему разговара у мају

Лидери Европске уније сагласили су се да желе да се ослободе зависности од руских енергената, али не и до када би то требало да се деси.

У саопштењу објављеном после самита у Версају наводи се да ће чланице Европске уније „смањити зависност од руске нафте, гаса и угља што пре буде могуће“, преноси Политико.

На самиту је усаглашен став да је Русија „вратила рат у Европу“ и да због тога мора да плати цијену тако што ће Европа престати од ње да купује енергенте. Прошле године чланице ЕУ су из Русије увезли нафту, гас и угаљ у вриједности од 99 милијарди евра.

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен је предложила да увоз енергената из Русије престане до 2027. године, али то нису сви подржали, па је договорено да Брисел припреми детаљан план и да се о њему разговара у мају.

Њемачки канцелар Олаф Шолц је одбацио могућност да се слиједи Америка, која је забранила увоз енергената из Русије, рекавши да је у овом тренутку без руске нафте и гаса немогуће функционисати.

Њемачка је највећи европски увозник енергената из Русије и прошле године је на то потрошила 40 милијарди евра.

Забрану увоза енергената из Русије не прихвата ни премијер Мађарске Виктор Орбан, јер та земља у потпуности зависи од руског гаса.

Са друге стане су били Пољска и балтичке државе, које су инсистирале да се одмах прекине са увозом енергената из Русије.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 22:48