ФОТО: SHUTTERSTOCK/RAS SRBIJA / - ФОТО: SHUTTERSTOCK/RAS SRBIJA
15/02/2022 u 19:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лидери Савјета Европе забринути због високих тензија око Украјине

Запрепашћени смо перспективом великог сукоба на нашем континенту између наших држава чланица, поручили су лидери у заједничкој изјави

Лидери Савјета Европе позвали су данас на хитну деесакалцију и јачање напора како би се избјегао могући оружани сукоб у Украјини.

Изузетно смо забринути због високих тензија око Украјине. Запрепашћени смо перспективом великог сукоба на нашем континенту између наших држава чланица, поручили су у заједничкој изјави предсједавајући Комитета министара Савјета Европе Луиђи Ди Мајо, предсједник Парламентарне скупштине Савјета Европе Тини Кокс и генерална секретарка Савјета Европе Марија Пејчиновић Бурић.

Највиши званицници Савјета Европе потврдили су подршку суверенитету и територијалном интегритету Украјине унутар њених међународно признатих граница и позвали све заинтересоване државе чланице да удвоструче своје напоре како би избјегле даље заоштравање ситуације и могући оружани сукоб.

Позивамо на хитну деескалацију реторике и акција и тежњу за дијалогом, наводи се у саопштењу.

Додаје се да дијалог о смиривању ситуације у вези с Украјином мора бити заснован на Статуту Савјета Европе и Европске конвенције о људским правима коју су све државе чанице Савјета Европе дужне да поштују, подржавају и примењују.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 19:51