ash / - PHOTO BY MIKA BAUMEISTER ON UNSPLASH
09/12/2021 u 12:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лиjек против ковида -19 компаниjе АстраЗенека одобрен за хитну употребу у САД

АстраЗенека jе уговорила снабдевање САД са 700.000 доза новог лијека

Комбинациjа дугодjелуjућих антитела за превенциjу ковида-19, коjу jе развила компаниjа АстраЗенека, добила jе одобрење за хитну употребу у САД. Како се наводи у саопштењу, очекуjе се да прве дозе буду брзо испоручене.

- У питању jе комбинациjа два дугоделуjућа моноклонска антитела коjа сада представља jедину одобрену терапиjу антителима у САД за превенциjу ковида-19, као и jедину терапиjу антителима у форми интрамускуларне ињекциjе. Примењуjе се само jедном, као две одвоjене интрамускуларне ињекциjе -  наводи се у саопштењу.

Према проценама стручњака, сматра се да jе око два одсто светске популациjе у повећаном ризику да развиjе недовољни имуни одговор на ковид-19 вакцине, што укључуjе људе обољеле од малигнитета крви или од других карцинома, а коjи су на хемиотерапиjи или диjализи, као и пациjенти коjи узимаjу терапиjу након трансплантациjе органа, или коjи су на имуносупресивима услед мултипле склерозе или реуматоидног артритиса, пише у саопштењу.

Подаци на основу коjих jе донијето одобрење за хитну примену у САД jе засновано на резултатима више студиjа, између осталог и на недавно обjављеним резултатима студиjе фазе ИИИ коjи су показали статистички значаjно смањење ризика (од 83 одсто) да се развиjу симптоми ковида-19 када се примени оваj лијек, а заштита jе траjала наjмање шест месеци.

- АстраЗенека jе уговорила снабдевање САД са 700.000 доза новог лијека. У току су разматрања за потенциjална одобрења за хитну примјену или регистрациjу лијека и за превенциjу и за лијечење ковида-19 и у другим земљама света - саопштила jе компаниjа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 13:18