гас / UNSPLASH
22/05/2022 u 18:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Литваниjа обуставила увоз гаса, нафте и струjе из Русиjе

Креjвис jе у петак саопштио да jе паневропски систем за размјену енергиjе Сјеверни базен одлучио да обустави трговину електричне енергиjе из Русиjе са jединим увозником у балтичким земљама

Литваниjа jе од данас комплетно обуставила увоз енергената из Русиjе, укључуjући нафту, струjу и природни гас, саопштило jе министар енергетике Даjњус Креjвис.

Креjвис jе у петак саопштио да jе паневропски систем за размјену енергиjе Сјеверни базен одлучио да обустави трговину електричне енергиjе из Русиjе са jединим увозником у балтичким земљама, руском компаниjом Интер РАО.

- То не само да jе важна тачка на путу Литваниjе ка њеноj енергетскоj независности, већ jе и израз солидарности са Украjином. Морамо да престанемо да финансирамо руску воjну машинериjу - рекао jе литвански министар енергетике, преноси Н1.

Потез Литваниjе похвалио jе потпредсједник украjинског парламента Олександер Корниjенко.

- Литваниjа jе званично престала да узвози руски гас, нафту и струjу. Одличан примјер за друге савезнике како да стекну независност од руских енергената - написао jе Корниjенко на Твитеру.

Литванско министарство енергетике jе почетком априла саопштило да ће земља престати да увози руски гас за своjе потребе, чиме jе Литваниjа постала прва европска држава независна од руског гаса.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 07:31