Ilustracija / UNSPLASH/PRINTSCREEN/SPECNA ARMS
21/09/2022 u 19:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Litvanska vojska u stanju pripravnosti nakon objave o ruskoj mobilizaciji

Litvanija ne može samo gledati, napisao je na Fejsbuku litvanski ministar odbrane Arvjadas Anušauskas

Litvanija će reagovati na mobilizaciju u Rusiji tako što će podići nivo pripravnosti svojih Snaga za brzo djelovanje, saopštio je danas litvanski ministar odbrane Arvjadas Anaušauskas.

- Budući da će se ruska vojna mobilizacija provoditi i u Kalinjingradskoj regiji, odnosno u našem susjedstvu, Litvanija ne može samo gledati, napisao je Anušauskas na Fejsbuku.

Prema njegovim riječima, Snage za brzo djelovanje stavljaju se u stanje visoke pripravnosti kako bi se spriječile bilo kakve provokacije Rusije.

Ministar odbrane je istakao kako žele dodatno povećati podršku Ukrajini, te pozvao sve saveznike da isto učine, te je poručio da "Ruska agresija u Ukrajini mora biti zaustavljena".

Anušauskas je ranije rekao da je djelimična mobilizacija koju je najavio ruski predsjednik Vladimir Putin pokazatelj da se Moskva nalazi u neizvjesnoj situaciji.

- Putinov 'trodnevni rat' došao je do faze mobilizacije. Dakle, u veoma je lošoj situaciji, zaključio je ministar.

Podsjećamo, Putin se jutros obratio naciji i prvi put od početka vojne invazije na Ukrajinu najavio djelimičnu mobilizaciju. Naveo je da će se poziv odnositi na rezervne snage.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 11:26