Фото: Делфи / - Фото: Делфи
21/03/2022 u 17:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Литвански шеф дипломатије поменуо Србију: Ко помаже Русији може бити санкционисан

Има доста сличности између "путинизма и нацизма", сматра Ландсбергис

Министар спољних послова Литваније Габријелијус Ландсбергис каже да се свим земљама које помажу Русији у заобилажењу санкција, укључујући и Србију, треба ставити до знања да се исте санкције могу примијенити и на њих.

Шеф дипломатије Литваније је, долазећи на састанак Савјета ЕУ, поручио се улази у "нову фазу санкција", уз оцјену да ЕУ до сада никада није наметнула оволики обим рестриктивних мјера, и позвао на формирање посебне институције која би се искључиво бавила надзором и спровођењем европских санкција.

- Када је значајно санкционисана земља чланица Савјета безбједности ЕУ, а сматрам да би требало да буде још више санкционисана, морамо да надгледамо спровођење процеса много озбиљније него у ранијим случајевима- каже Ландсбергис.

Он је у име Литваније подржао приступне процесе Молдавије и Грузије, али и напомену да "Украјина заслужује посебан пут у ЕУ" због рата у земљи.

Ландсбергис је упозорио да "има доста сличности између "путинизма и нацизма" , уз оцјену да је у питању идеологија и систем који има свог лидера, идеологију, пратиоце и симбол, и позвао на систематски приступ ЕУ "путинизму".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 10:52