Lukašenko / - EPA
16/02/2023 u 11:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lukašenko: Minsk će se boriti uz Rusiju samo ako neko napadne Bjelorusiju

Spreman sam da se borim s Rusima sa teritorija Bjelorusije samo u jednom slučaju – ako samo jedan vojnik uđe na teritoriju Bjelorusije da ubije moj narod, kazao je on

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da će narediti svojim trupama da se bore zajedno sa saveznicom Rusijom samo ako neka druga zemlja pokrene napad na Belorusiju, objavila je državna novinska agencija Belta, prenosi N1.

Lukašenko, koji je u više navrata negirao tvrdnje Kijeva i zapada da bi njegova zemlja mogla biti još više uvučena u rat u Ukrajini na strani Moskve, takođe je rekao da planira da se sastane sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u petak.

- Spreman sam da se borim s Rusima sa teritorija Bjelorusije samo u jednom slučaju – ako samo jedan vojnik uđe na teritoriju Bjelorusije da ubije moj narod. Ako izvrše agresiju na Bjelorusiju, odgovor će biti najoštriji, a rat će poprimiti sasvim drugu prirodu, rekao je Lukašenko na konferenciji za novinare.

On je kazao i da Rusija nikada nije tražila da Bjelorusija s njom krene u rat u Ukrajini.

Rusija je koristila Bjelorusiju kao polaznu tačku za svoju invaziju na Ukrajinu prošle godine, pokrenuvši neuspjelu ofanzivu na ukrajinski glavni grad Kijev iz te zemlje.

Nedavne vojne aktivnosti i zajedničke vježbe vazdušnih snaga Rusije i Bjelorusije ponovo su podstakle zabrinutost da bi Minsk mogao da preuzme aktivniju ulogu u ratu u Ukrajini.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. jun 2023 13:00