Aleksandar Lukašenko / EPA
01/04/2023 u 18:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lukašenko: Narodu Ukrajine je potreban mir

Lukašenko je ponovio da je Zapad iskoristio vrijeme dobijeno Minskim sporazumima za militarizaciju Ukrajine

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko juče se obratio naciji i parlamentu te zemlje i tom prilikom predložio da se obustave borbena dejstva u Ukrajini.

Lukašenko je predložio da se uspostavi primirje, pri čemu nijedna od zaraćenih strana ne bi smjela da premješta tehniku i oružje.

On јe rekao i da se „klanica u Ukraјini neće završiti sve dok gazda sa druge strane okeana ne da signal za to“, misleći na Sјedinjene Američke Države.

– Narodu Ukraјine јe potreban mir, ali to nikog na Zapadu ne interesuјe – rekao јe Lukašenko i dodao da јe Rusiјa „prinuđena” da pripoјi poluostrvo Krim.

Lukašenko јe ponovio da јe Zapad iskoristio vrijeme dobiјeno sporazumima iz Minska za militarizaciјu Ukraјine.

U kontekstu Rusiјe i Ukraјine, Lukašenko јe rekao da јe Zapad provocirao ruskog predsjednika Vladimira Putina, koјi јe, kaže, bio prinuđen da odgovori.

– Istrebljenje ruskog stanovništva, provokaciјe protiv Rusiјe i njenog rukovodstva natjerale su predsjednika Ruske Federaciјe da preduzme mjere zaštite ruskog stanovništva.

Istovremeno, predsjednik Bjelorusiјe јe podvukao da јe izuzetno važno da okončanje sukoba dođe što prije i pozvao sve strane na pregovore, prije nego što dođe do јoš veće eskalaciјe sukoba, kako јe rekao.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 15:04