Aleksandar Lukašenko / - EPA
14/06/2023 u 07:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lukašenko: Ne daj Bože da se odlučim za nuklearno oružje, ne bih oklijevao

Vjerujem da niko ne bi želio da se sukobi sa zemljom koja ima takvo oružje. To je oružje odvraćanja, istakao je Lukašenko

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da neće oklijevati da naredi upotrebu ruskog taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji u slučaju agresije na njegovu zemlju.

Ranije ove godine, ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je planove za raspoređivanje nuklearnog oružja kratkog dometa u susjednoj Bjelorusiji, ruskom savezniku. Iako je Putin naglasio da će Rusija zadržati kontrolu nad pomenutim naoružanjem, Lukašenkova izjava sugeriše suprotno, navodi AP.

“Ne daj Bože da danas moram da donesem odluku o upotrebi ovog oružja, ali ne bih oklijevao u slučaju agresije“, rekao je Lukašenko, prenijela je bjeloruska državna agencija BelTA. Ruski zvaničnici još nisu komentarisali Lukašenkove izjave.

Lukašenko je naglasio da je tražio od Putina da postavi rusko nuklearno oružje u Bjelorusiji i dodao da je takav korak neophodan da bi se spriječila potencijalna agresija.

„Vjerujem da niko ne bi želio da se sukobi sa zemljom koja ima takvo oružje. To je oružje odvraćanja“, istakao je Lukašenko.

Podsjetimo, Putin je u petak najavio svoj plan za razmještanje taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji od početka jula. Putin je rekao da će pripreme za ključne objekte biti završene 7. i 8. jula, a zatim će početi preseljenje. To je saopšteno nakon sastanka sa predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom, navodi ruska državna novinska agencija TASS.

To bi značilo da će preseljenje početi neposredno prije samita NATO-a u Litvaniji, koja se graniči sa Bjelorusijom. Samit u litvanskoj prestonici Vilnjusu biće održan 11. i 12. jula.

Putin je 25. marta najavio da će prebaciti rusko nuklearno oružje u savezničku zemlju, bivšu sovjetsku republiku Bjelorusiju. Taj potez opravdava tvrdnjom da Sjedinjene Američke Države godinama imaju nuklearno oružje u evropskim zemljama poput Njemačke.

Zapadni vojni saveznici oštro su kritikovali plan. Krajem maja Lukašenko je rekao da je najavljeno prebacivanje oružja njegovoj zemlji već počelo.

Ako se plan Moskve ostvari, Bjelorusija će imati nuklearno oružje po prvi put od 1990-ih, pošto ga je dobrovoljno predala nakon raspada Sovjetskog Saveza. Biće raspoređene rakete Iskander, koje mogu biti opremljene nuklearnim bojevim glavama.

Nekoliko bjeloruskih borbenih aviona takođe je prilagođeno za upotrebu novog naoružanja, navodi TASS.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. decembar 2023 17:10