Предјседнијк Бјелорусије Лукашенко / - ФОТО: РТС
28/09/2021 u 15:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Лукашенко позвао на промјене у бјелоруском уставу

Подржан Русијом, Лукашенко је покренуо кампању насилног гушења протеста, у којој су десеци хиљада људи ухапшени

Бјелоруски предсједник Александар Лукашенко позвао је у уторак на промјене у уставу које би спријечиле опозициони покрет против њега, који је ојачао у масовним уличним протестима у прошлој години да дође на власт, јавила је државна новинска агенција Белта.

Предсједник државе од 1994., Лукашенко је навео уставну реформу као начин изласка из политичке кризе након спорних избора у августу 2020. Нјегови противници осудили су, међутим, такву промјену као срамни начин одржавања ветеранског челника на власти.

Подржан Русијом, Лукашенко је покренуо кампању насилног гушења протеста, у којој су десеци хиљада људи ухапшени. Његова влада описује демонстранте као криминалце који дјелују уз страну подршку како би покренули насилни устанак.

- Након прошле године увидјели смо да њима не смије бити допуштено да дођу на власт. То је зато што ми нећемо бити једини који ће бити ликвидирани - наводи Белта Лукашенкове ријечи.

- Стога, нови устав треба узети у обзир те нијансе - казао је он након састанка са званичницима.

Он није конкретизирао промјене планиране у уставу, али је поновио да се референдум о њима не би требао одржати касније од фебруара.

Након састанка је предсједник Уставног суда, Петр Миклашевич, изјавио да нови устав предлаже редистрибуцију овласти између предсједника, владе и парламента.

Казао је да нови устав има за циљ дати законски статус "Народној скупштини" коју је Лукашенко покренуо у овој години у јеку критика опозиције, преноси Реутерс.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 19:39