Александар Лукашенко / Фото: EPA
06/07/2021 u 21:47 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лукашенко пријети Западу: Уведите нам санкције па ћете путовати преко Сјеверног пола

За сада ћемо се у условима пандемије и даље понашати људски, изричит је бјелоруски лидер

Бјелоруски предсједник Александар Лукашенко запријетио је Западу да ће ограничити транзит кроз Бјелорусију у случају нових санкција против Минска.

- Ако будете вршили притисак новим санкцијама – заобилазићете Белорусију преко Сјеверног пола и Средоземног мора. За сада ћемо се у условима пандемије и даље понашати људски у погледу транзита, кретања путничког и теретног саобраћаја и тако даље - рекао је Лукашенко

Према ријечима шефа Бјелорусије, санкције немају никакве везе са правним системом, преноси лист „Белорусија данас“.

- Примјена рестриктивних мјера као инструмента притиска на суверену државу је безакоње и уцјена на међународном нивоу. То је уцјена која се, да вас подсјетим, у документима УН и других међународних организација осуђује као неприхватљива мјера- истакао је Лукашенко.

Он је подсјетио да је пакет санкција против Бјелорусије уведен на дан 80. годишњице почетка Другог свјетског рата и објаснио тај потез тиме да „Европи није стало ни до народа који је највише страдао од варварске и нељудске инвазије европског фашизма“.

Kако је рекао, санкције нису уведене само против Минска.

- Уведене су и против Руске Федерације, а прича са недавним слијетањем авиона у Минску су само формални повод за санкције- поручио је Лукашенко. 

Након предсједничких избора 2020. године у Бјелорусији су почели масовни протести опозиције.

Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је побиједио Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова.

Опозиција није признала резултате избора и сматра да је побиједила Светлана Тихановска. Осим тога, одржавају се и митинзи присталица Лукашенка, чија је инаугурација одржана 23. септембра. 

Односи Бјелорусије са западним земљама нагло су се погоршали након предсједничких избора. Европска унија није признала изборе као слободне и демократске, а такође ни Лукашенка за изабраног предсједника.

Европска унија, Велика Британија, Сједињене Америчке Државе и Kанада увеле су санкције низу бјелоруских званичника, као и предузец́има повезаним са актуелним властима Белорусије. Kасније су ове санкције проширене.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 10:47