Фото: АФП / - Фото: АФП
17/06/2022 u 19:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лукашенко: Проблем извоза жита из Украјине вјештачки, хоће да нас оптуже за изазивање глади у свијету

Према Лукашенку, када је предложено седам праваца за извоз житарица, тема је нестала сама од себе. "Нема теме. Такав је то свијет", навео је он

Предсједник Бјелорусије Александар Лукашенко рекао је да је проблем извоза жита из Украјине вјештачки, и да Кијев и Запад желе да оптуже Москву и Минск за изазивање глади у свијету.

- Испоставило се да је најјефтинији пут преко Бјелорусије. Путин и ја смо разговарали о овом проблему. Ја кажем: "Не брини, тамо нема толико жита колико они вриште. И не ради се о житу. Хоће да нас оптуже са вама да смо изазвали свјетску глад. "Ми смо такви дивови да смо направили глад у свијету" - рекао је Лукашенко током разговора са запосленима у ОЈСЦ Белшина у Бобрујску, а његове речи пренио је у петак сајт предсједника Белорусије.

Према Лукашенку, када је предложено седам праваца за извоз житарица, тема је нестала сама од себе. "Нема теме. Такав је то свијет", навео је он.

Он се дотакао и ограничења која је Запад увео на промет бјелоруским ђубривом и најавио да страни партнери траже опције за куповину ђубрива.

- Глад је у свијету. Данас већ полако: хајде да то урадимо некако... Ја кажем: молим вас, дођите, узмите. А Белорускалиј (фабрика ђубрива) неће умријети, радиће - рекао је он.

- Можда ћемо ове године продавати мање ђубрива по обиму, али цијене су порасле. Односно, обезбиједићемо плате, наше кадрове, а они ће нормално да плаћају порезе. Односно, нећемо ништа изгубити у новцу - рекао је шеф државе.

Почетком овог мјесеца предсједник Русије Владимир Путин је рекао да извоз житарица из Украјине "не представља проблем".

- Извоз житарица из Украјине није проблем - рекао је Путин алудирајући на неколико начина извоза, преко лука под контролом Украјине, украјинских лука под руском контролом и преко централне и источне Европе.

Путин је рекао да Запад "блефира" пошто оптужује Русију да спријечава извоз украјинских житарица.

Руски предсједник је поменуо могућност извоза преко украјинских лука Маријупољ и Берђанск, које се налазе на Азовском мору, које су под руском контролом.

Такође је поменуо извоз преко црноморских лука које су под украјинском контролом, посебно преко Одесе. Путин је поново затражио од украјинских власти да воде око Одесе "очисте од мина", а да ће Русија заузврат омогућити безбједан пролаз бродова.

Међу осталим могућим рутама, Путин је навео превоз Дунавом "преко Румуније", али и преко Мађарске или Пољске.

Руски предсједник је оцијенио да би најједноставнији, најлакши и најјефтинији начин био извоз преко територије Бјелорусије јер је одатле могуће ићи до балтичких лука и мора и онда било где другдје у свијету.

Путин је за ту могућност постао услов, а то је укидање западних санкција Бјелорусији, савезници Русије.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 17:05