Лукашенко / Фото: РИА Новости/БелТА
17/03/2022 u 16:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Лукашенко: Путин и Зеленски могу да се договоре, у противном Украјина капитулира

Довољно смо паметни да не дозволимо да Запад увуче Бјелорусију у сукобе, поручио је он

Предсједник Бјелорусије Александар Лукашенко изјавио је данас да Русија нуди Украјини апсолутно прихватљиву опцију за споразум. 

- Русија нуди Украјини апсолутно прихватљиву верзију споразума, то знам сигурно. И још увијек је могуће да се Украјина и Русија сложе и да украјински предсједник Владимир Зеленски потпише овај споразум са руским предсједником Владимиром Путином. Убијеђен сам да ће се ускоро тај сукоб, руска операција у Украјини, завршити мирно - казао је Лукашенко  у интервјуу за јапанску телевизију ТБС.

Међутим, уколико украјински лидер не закључи споразум са руским колегом, мораће да потпише акт о капитулацији, сматра Лукашенко.

- Први пут ћу вам рећи главну ствар, а то је да Русија нуди Украјини, односно Путин нуди Зеленском, апсолутно прихватљиву верзију споразума, то апсолутно знам. И данас је још увијек могуће да се Украјина и Русија договоре и да Зеленски потпише тај споразум са Путином. Ако он не пристане на то, онда ће, вјерујте ми, за кратко вријеме морати да потпише акт о капитулацији - истакао је шеф бјелоруске држве.

Додао је да Русија неће изгубити у сукобу са Украјином.

- Јапан зна боље од мене чиме ће се завршити рат у случају побједе једне од страна - нагласио је Лукашенко.

Он је казао да Запад неће успјети да увуче Минск у сукоб у Украјини.

- Довољно смо паметни да не будемо увучени у овај сукоб, пошто нас Американци и њихови партнери данас гурају у овај сукоб - рекао је Лукашенко.

Истовремено, Лукашенко је поновио да бјелоруска војска не учествује у руској специјалној операцији демилитаризације Украјине.

- Ми не нападамо Украјину, не бомбардујемо Украјину. Ми смо за преговоре - рекао је он.

Напоменуо је да би Минск могао да буде платформа за потписивање мировних споразума.

- У овој ситуацији, ниједан бјелоруски војник се не бори у Украјини. Упркос њиховом непријатељском ставу који су заузели према Бјелорусији, гурнутој од Запада позвао сам Зеленског и понудио да одмах ступим у преговоре са Русијом. Буквално трећег или четвртог дана овог рата - тврди Лукашенко.

Он је додао да је Зеленски прихватио предлог и да су у Бјелорусији организовали три рунде преговора.

- И сада се ти преговори путем видео-конференције настављају. Они су у току - нагласио је предсједник Бјелорусије.

Према његовим ријечима, Бјелорусија жели мир у Украјини.

- Ако тамо не буде мира, онда неће бити мира у Бјелорусији како вријеме буде одмицало. То је наш став - закључио је Лукашенко.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
07. avgust 2022 15:11