Aleksandar Lukašenko / - EPA
28/05/2023 u 16:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lukašenko: Rat u Ukrajini je bio neizbježan

Lukašenko je naglasio da je Rusija uspjela da spriječi razvoj svih tih neprijatnih događaja i nastavi da se bori za mulipolarni svijet

Rat u Ukrajini je samo detalj u globalnoj konfrontaciji za multipolarni svijet i da je počeo kasnije, imala bi mnogo neprijatnije posledice po Moskvu i Minsk, izjavio je danas na TV "Rusija 1" bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko.

Bjeloruski lider je takođe ocijenio da je Zapad, sprovodeći svoju politiku, naletio, prije svega na Rusiju.

Lukašenko je naglasio da je Rusija uspjela da spriječi razvoj svih tih neprijatnih događaja i nastavi da se bori za mulipolarni svijet.

„To je u interesima svih: Kine, Indije, Afrike, Latinske Amerike i arapskih zemalja. To je najvažnije za njih. To što smo završili na ovoj strani barikada, a na drugoj Zapad, to je koincidencija, jer smo, ponoviću to još jednom, prije svega, mi bili napadnuti“, naglasio je beloruski lider.

Lukašenko je, pored toga, predložio onima koji žele da imaju nuklearno oružje da se pridruže Saveznoj državi Rusije i Bjelorusije.

Istovremeno, on je dodao da je to njegovo mišljenje, a ne mišljenje ruske strane.

„Ali, mislim da je to moguće. Strateški moramo shvatiti da nam je to jedinstvena šansa da se ujedinimo“, poručio je bjeloruski predsjednik.

Prethodno je Lukašenko saopštio da je počelo prebacivanje nestrateškog nuklearnog oružja iz Rusije na teritoriju Bjelorusije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 21:13