/ Фото: Илустрација
23/10/2021 u 08:54 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Луксембург легализовао марихуану: Ко жели на тераси може да засади четири биљке

Сјеме ће моћи да се купи у продавницама или преко интернета

Одраслим особама у Луксембургу биће дозвољено да узгајају до четири биљке канабиса у својим домовима или баштама у складу са законима који ће ту земљу учинити првом у Европи која је легализовала производњу и потрошњу ове дроге.

Власти у Луксембургу најавиле су темељне промјене у приступу земље рекреативној употреби и узгоју канабиса као реакцију на неуспјех забрана и одвраћања свог становништва од употребе марихуане, пише британски Гардијан.

Нови закони особама старијим од 18 година дозвољавају да легално узгајају до четири биљке канабиса по домаћинству за личну употребу.

Трговина сјеменом ће такође бити дозвољена без ограничења на количину или нивое тетрахидроканабинола (ТХЦ), главног психоактивног састојка.

Како се наводи у саопштењу Владе Луксембурга, сјеме ће моћи да се купи у продавницама, да се увезе или купи преко интернета.

Такође, постоји намјера да се омогући домаћа производња семена у комерцијалне сврхе, али планови за национални ланац производње и дистрибуцију које регулише држава одложени су због пандемије коронавируса.

Министарка правде Сем Тамсон описала је промјене у законској регулативи о домаћој производњи и потрошњи канбиса као први корак.

- Морали смо да урадимо нешто. Имамо проблем са дрогом, а канабис је дрога која се највише користи и представља велики дио илегалног тржишта. Желимо да почнемо тако што ћемо омогућити људима да канабис узгајају код куће. Идеја је да потрошач није у илегалној ситуацији ако конзумира канабис и да не подржавамо читав илегални ланац од производње до транспорта до продаје у којем је много биједе. Желимо да учинимо све што можемо да се све више удаљимо од илегалног црног тржишта - објашњава министарка.

За овакве узгајиваче, место гајења четири дозвољене биљке биће ограничено на уобичајено мјесто становања, у затвореном или на отвореном, на балкону, тераси или у башти.

Законска забрана конзумирања и транспорта канабиса или производа од канабиса остаће на снази, а трговина канабисом или производима од канабиса осим сјемена, било бесплатно или уз плаћање, такође остаје забрањена.

Према новим, блажим законима, међутим, конзумација и транспорт количине до три грама више се неће сматрати кривичним дјелом, већ ће бити квалификовани као прекршаји.

Казне би биле смањене са износа који варира између 251 и 2.500 еура, на само 25 еура за поседовање испод три грама.

- Изнад три грама, ништа се не мијења, сматраћете се дилером. Ништа се не мијења ни за возаче аутомобила - и даље постоји нулта толеранција - нагласила је министарка Тамсон.

Извори блиски Влади наводе да је улажавање закона вођено жељом да се либерализује потрошња и узгој „унутар сопствена четири зида".

Такође, планиран је систем државно регулисане производње и дистрибуције како би се обезбиједио квалитет производа са приходима од продаје који ће се улагати „првенствено у превенцију, образовање и здравствену заштиту у широкој области зависности".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 07:46