Lula da Silva / - SHUTTERSTOCK
29/09/2023 u 16:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lula da Silva u bolnici zbog operacije kuka

Lula je rekao da ima stalne bolove više od godinu dana, iako ga to nije spriječilo da putuje u desetine zemalja otkako je preuzeo dužnost u januaru

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva primljen je u petak u bolnicu na operaciju, zbog artroze kuka uzrokovane trošenjem hrskavice na glavi bedrene kosti, koja mu je zadnjih mjeseci zadavala mnogo bola.

Lula je rekao da ima stalne bolove više od godinu dana, iako ga to nije spriječilo da putuje u desetine zemalja otkako je preuzeo dužnost u januaru.

Dvosatna operacija u opštoj anesteziji usmjerena je na ponovno uspostavljanje funkcije desnog kuka artroplastikom, što uključuje uklanjanje glave bedrene kosti radi ugradnje proteze.

Iako operacija nije rizična, Lula (77) će ostati u bolnici do utorka, a potom će provesti tri nedelje u predsjedničkoj rezidenciji na oporavku.

„Moraću da budem oprezan jer se operacija čini jednostavnom, ali fizioterapija i predano liječenje su ključni za oporavak. Jako ću paziti na sebe. Vrlo sam optimističan“, rekao je u utorak u televizijskom intervjuu.

Lula je rekao da će moći da nastavi svoja predsjednička putovanja u inostranstvo tek krajem novembra, kada će putovati u Ujedinjene Arapske Emirate kako bi prisustvovao konferenciji UN o klimatskim promjenama COP28.

Potpredsjednik Žeraldo Alkmin preuzeće neke od Lulinih dužnosti i javnih nastupa, ali nema planova da on postane vršilac dužnosti predsjednika, rekli su vladini zvaničnici.

Lula je rekao da je odložio operaciju jer je želio najprije da preuzme dužnost i vrati zemlju u normalu, nakon političkih previranja za vrijeme njegovog prethodnika i da ponovo vrati međunarodni položaj Brazila.

„Hteo sam da kažem cijelom svijetu da se Brazil vratio“, rekao je.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. novembar 2023 12:49