Viktor Orban / - EPA
18/02/2024 u 19:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mađarska odbila susret sa američkim senatorima

Mađarska je jedina od 31 članice NATO-a koja nije ratifikovala kandidaturu Švedske

Dvostranačka delegacija američkih senatora danas je službeno posjetila Budimpeštu i pozvala vladu Mađarske da odmah odobri zahtjev Švedske za pridruživanje NATO-u, prenosi RSE.

Senatorka Džin Šahin rekla je, na konferenciji za novinare održanoj u zgradi Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Budimpešti, da je razočaravajuće što nijedan član mađarske vlade nije prihvatio pozive da se sastane sa delegacijom, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Mađarska vlada suočena je sa sve većim pritiskom da djeluje nakon odgađanja poteza više od 18 mjeseci, jer je za primanje nove zemlje u vojni savez potrebno jednoglasno odobrenje.

Senatori koji su bili u posjeti najavili su da će podnijeti zajedničku rezoluciju Kongresu u kojoj se osuđuje navodno demokratsko nazadovanje u Mađarskoj i poziva vlada premijera Viktora Orbana da ukine blokadu transatlantske integracije Švedske.

Šahin je kazala da se nada i da je optimistična da će pristup Švedske biti podnesen na ratifikaciju 26. februara, kada se mađarski parlamentarci ponovno okupe.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Sijarto rekao je u petak da pozdravlja posjetu senatora, ali da se "ne isplati pokušavati vršiti pritisak na nas, jer mi smo suverena zemlja".

- Drago nam je što dolaze ovamo, jer se sami mogu uvjeriti da je sve što čitaju o Mađarskoj u liberalnim američkim medijima čista laž - kazao je Sijarto.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 02:34