Photo by Christian Lue on Unsplash
21/08/2021 u 18:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мађарска: Први пут се гласно говори о изласку из ЕУ

Мађарски опозициони политичари сматрају да се иза чланка у листу Магyар Немзет крију Орбан и његови сарадници

Новине које се сматрају незваничним гласилом Виктора Орбана објавиле су пледоаје за излазак из Европске уније. Тако је почела дебата које се до сада клонио и сам Орбан. Али, може бити да управо он стоји иза цијеле приче, пише DW.

Мађарски лист Магyар Немзет („Мађарска нација“), незванично гласило власти, често се бави пуштањем пробних балона, уколико је премијеру Виктору Орбану или министрима превише шкакљиво да сами покрену тему. Тако је било прошле недјеље (15. август), када је лист покренуо расправу о теми која се бројала у табуе чак и за Орбана – да ли Мађарска треба да напусти Европску унију?

-Вријеме је за разговор о Хуxиту- насловио је Магyар Немзет њемачку верзију тог прилога. То је одјекнуло попут бомбе: о томе су извијестили скоро сви већи медији, опозициони политичари су се згражавали, многи коментатори су изразили забринутост.

То није чудо кад се зна да су Мађари, упркос дубоким политичким подјелама, имали консензус у политици и друштву да је чланство у ЕУ недодирљиво. То је један од ријетких консензуса који уопште постоје у Мађарској.

-Напокон озбиљно морамо размотрити могући излазак из савеза држава који крвари из хиљаду рана, показује империјалне симптоме и понаша се потцјењивачки и арогантно према источноевропским чланицама-пише лист и наставља:

"Наши путеви су се раздвојили. Док Запад већ свјесно раскида с хришћанским моралом и свјетским поретком и умјесто тога најављује изградњу космополитског, безличног свјетског друштва, које се ослања на безграничну самодопадност и самоуништење индивидуе, ми, Мађари, Пољаци и Централна Европа, чврсто се чврсто држимо хиљадугодишњих културних и вјерских темеља.“

Влада је била унапријед информисана?

Чланак је написао политиколог Тамаш Фриц, познат по својим радикалним позицијама на десном рубу. Но он није политички аутсајдер него водећи члан важних организација блиских Орбану, попут Форума цивилног удруживања. Тај Форум организује такозване „мировне маршеве“ – демонстрације моћи Орбанове владе с десетинама или стотинама хиљада учесника, на којима се већином чују оштри говори против ЕУ.

Због тога је вјероватно да су владајући кругови били унапријед информисани о Фрицовом чланку или су га можда чак с њим договорили. Тему Хуxит прошлих је седмица начело више мађарских политичара из владајуће странке – али само индиректно.

Ласло Ковер, предсједник мађарског парламента, почетком јула је у једном интервјуу изјавио да би данас на референдуму о чланству у ЕУ „сасвим сигурно гласао против“. А министар финансија Михаљи Варга прошле седмице је рекао да би на референдуму, додуше, тренутно гласао с „да“. Али да би то питање могло добити ново значење крајем деценије, када Мађарска почне више уплаћивати у буџет ЕУ него што из њега добија.

Виктор Орбан је раније повремено изјављивао да „наравно, постоји и живот изван ЕУ“, посљедњи пут 2016. у вези с Бреxитом. У најновијој расправи се до сада није изјаснио. Но протеклих година се све чешће и агресивније сукобљавао с Бриселом, недавно око мађарског закона којим се забрањује такозвана хомосексуална и транссексуална пропаганда. У тим споровима Орбан је све јасније говорио да одбија ЕУ у садашњем облику.

Мађарски опозициони политичари сматрају да се иза чланка у листу Магyар Немзет крију Орбан и његови сарадници.

-Почела је Орбанова кампања за излазак наше домовине из Европске уније-написала је на Фејсбуку лијево-зелена политичарка Тимеа Сабо из странке Дијалог за Мађарску. Слично су се изјаснили и скоро сви други опозиционари.

Тренутно излазак из ЕУ још није у Орбановом интересу, каже мађарски политиколог Петер Креко за ДW. „Али у његовом је интересу окретање јавног мњења против ЕУ како би наспрам Брисела имао уцјењивачки потенцијал могућег Хуxита. Утолико је његов циљ повећање непријатељства према Унији у Мађарској.“

Мађари још проевропски оријентисани

Орбан користи и тврдњу да Мађарска из ЕУ добија све мање новца и зато више не може имати користи од чланства, појашњава Креко, који ради на Институту за хуманистичке науке у Бечу. Јер, у испитивањима јавног мњења Мађари као једну од највећих предности ЕУ наводе управо европске фондове.

-Но мора се јасно рећи да је велика већина Мађара у начелу врло стабилно проевропски оријентисана- истиче Креко. Зато би, сматра он, претјерана пропаганда против ЕУ могла бити Орбанова тактичка грешка пред изборе идућег прољећа. Креко додаје да би то неодлучне бираче могло да погура ка опозицији.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 12:21