/ - - UKRAJINA (FOTO: Vlada CG, arhiva)
26/06/2022 u 15:09 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mađarska upozorila EU, traži prekid vojne pomoći Ukrajini: "Ljudi, urazumite se"

Neki od mađarskih partnera u EU bili su previše željni borbe s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, koja uvlači kontinent u krizu",

Mađarska upozorila EU: "Ljudi, urazumite se"

Mađarska je pozvala na hitne mirovne pregovore kako bi se okončao rat između Ukrajine i Rusije, upozoravajući da će dugotrajni sukob potaknuti ministarsku  krizu koja će ugroziti vlade širom Europe, prenosi Financial Times, prenosi Index.hr.

-Brzi prekid vatre jedina je šansa Europe da izbjegne recesiju- rekao je Balázs Orbán, politički direktor mađarskog premijera Viktora Orbana, predviđajući da će i druge vlade EU prestati pružati vojnu podršku Ukrajini i insistirati na brzom završetku sukoba u sljedećih nekoliko mjeseci.

Pozvao je šefova vlada EU da se "urazume".

Budimpešta je dugo bila najbliži partner Moskve unutar EU i izazvala je frustraciju u Briselu otkako je počeo rat zbog njezine nevoljnosti da prekine sve veze s Rusijom i pruži nedvosmislenu podršku ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom.

-Neki od mađarskih partnera u EU bili su previše željni borbe s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, koja uvlači kontinent u krizu- rekao je Balázs Orbán, upozorivši da bi trebali napustiti tu strategiju.

-Oni žele rat i vjeruju da mogu pobijediti Putina, da mogu okupirati Kremlj i to im je cilj- rekao je Orbán.

-Na početku sukoba, barem u medijima, to je bilo uvriježeno mišljenje. Ali kladio bih se kako će to izgledati za četiri mjeseca... pojaviće se više racionalnosti-smatra on.

-Mađarska ne želi stvarati probleme. Ali ako se pokušate baviti politikom bez da sagledate realnost oko sebe, jednostavno ćete izgubiti povjerenje ljudi. Straši to što trenutno nema iskrenih rasprava o aktualnoj situaciji. Naš glavni ciljevi trebali bi u nadolazećim mjesecima biti pregovori i prekid vatre- zaključio je.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 18:05