Majk Pens / - FOTO: PRINTSKRIN
28/01/2023 u 14:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Majk Pens preuzeo odgovornost za povjerljive dokumente u svom domu

Američki predsjednici i potpredsjednici dužni su da nakon isteka mandata vladine dokumente vrate u nacionalni arhiv. Nezakonito je svjesno ili namjerno ukloniti ili zadržati povjerljivi materijal

Bivši američki potpredsjednik Majk Pens rekao je da nije bio sjvestan da u svom domu u saveznoj državi Indijani ima povjerljive dokumente te da preuzima "punu odgovornost" za bezbjednosti propust.

Pens je, govoreći na međunarodnom univerzitetu u Majamiju, rekao da se trenutno sprovodi revizija njegovih ličnih arhiva nakon što su povjerljivi dokumenti pronađeni u domu predsjednika Džozefa Bajdena u saveznoj državi Delaver.

- Utvrdili smo da je među mojim ličnim dokumentima manji broj označen kao povjerljiv ili osjetljiv, rekao je Pens.

Dodao je da nije bio svjestan da se nalaze u njegovom domu.

- Biću jasan: ti povjerljivi dokumenti nisu trebali da budu u mojoj privatnoj rezidenciji. Učinjene su greške i preuzimam punu odgovornost, kazao je Pens.

Povjerljivi dokumenti su takođe pronađeni u floridskom domu Pensovog bivšeg šefa, bivšeg predsjednika Donalda Trampa. Tramp je ušao u trku za republikansku nominaciju za predsjedničke izbore 2024. godine, a Pens je ostavio otvorenu mogućnost kandidature.

Pensov advokat Greg Džejkob je poslao pismo američkom državnom arhivu 18. januara kojim ga je obavijestio o dokumentima, a u drugom pismu 22. januara je pisao da je Savezni istražni biro (FBI) došao u kuću bivšeg potpredsjednika kako bi ih preuzeo.

- Naša nacionalna bezbjednost zavisi od ispravnog rukovanja povjerljivim i osjetljivim materijalima, a ja znam da kada se učine greške, važno je da se brzo i transparentno riješe, rekao je Pens.

Bajden, demokrata čiji dokumenti datiraju iz vremena kad je bio potpredsjednik, i Tramp, koji se opirao povratku povjerljivih dokumenata, zbog čega je pretres izvela Savezna američka policija (FBI), suočavaju se sa zasebnim istragama ministarstva pravosuđa zbog nepravilnog rukovanja povjerljivim materijalima.

Američki predsjednici i potpredsjednici dužni su da nakon isteka mandata vladine dokumente vrate u nacionalni arhiv. Nezakonito je svjesno ili namjerno ukloniti ili zadržati povjerljivi materijal.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 10:51