/ - Хакерски напад, илустрација
25/10/2021 u 21:58 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Маjкрософт: Руски хакери напали су стотине компаниjа и организациjа

Ова недавна активност jош jе jедан показатељ да Русиjа покушава добити дугорочан и систематичан приступ разним тачкама у ланцу набавке технологиjе, написао jе Маjкрософт

Агенциjа са сjедиштем у Русиjи, одговорна за прошлогодишњи масовни кибернетички напад на технолошку компаниjу СоларWиндс, напала jе jош стотине фирми и организациjа током посљедњег таласа напада на рачунарске системе са сjедиштем у САД-у, обjавио jе Маjкрософт.

Маjкрософт у тексту обjављеном на свом блогу 24. октобра наводи да jе Нобелиум у посљедњем валу напада циљао “продаваче и пружатеље” цлоуд услуга.

Ти су се напади догодили у склопу шире кампање овога љета, наводи чувена компаниjа, додаjући да jе обавиjестила 609 корисника између 1. jула и 19. октобра да су нападнути.

Само jе мали постотак задњих напада био успjешан, поручио jе Маjкрософт за Неw Yорк Тимес коjи jе први писао о нападима.

Амерички званичници потврдили су да jе хакерска операциjа у току, а jедан неименовани високи званичник администрациjе назвао jу jе “несофистицираном и неуобичаjеном” и тврди како се она могла сприjечити “да су пружатељи услуга у облаку имплементирали основне праксе кибернетичке сигурности”.

– Ова недавна активност jош jе jедан показатељ да Русиjа покушава добити дугорочан, систематичан приступ разним тачкама у ланцу набавке технологиjе и успоставити механизам за надзор – сада или у будућности – ствари важних за руску владу – написао jе Маjкрософт.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 21:22