/ FOTO ILUSTRACIJA: WWW.WHO.INT
23/07/2022 u 11:46 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Majmunske boginje: Odlučuju hoće li izdati najvišu uzbunu

Prema rezultatima ispitivanja objavljenog nedavno u "Medicinskom žurnalu", oko 95 posto slučajeva zaraze prenesena je seksualnom aktivnost

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) donijet će danas odluku hoće li epidemiju majmunskih boginja proglasiti "globalnom vanrednom zdravstvenom situacijom".

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Ghebreyesus održat će pres-konferenciju, prenosi AFP. Prema podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju oboljenja, majmunskim boginjama zaraženo je više od 15.800 ljudi u 72 države.

Rast broja zaraženih majmunskim boginjama registrovan je od početka maja. SZO je sazvao vanredni sastanak stručnog Komiteta za vanredne situacije kako bi donio odluku o tome je li majmunske boginje predstavljaju "vanrednu zdravstvenu situaciju od međunarodne zabrinutosti", što je najviši stepen upozorenja u toj organizaciji.

Međutim, većina je savjetovala Ghebreyesusu da situacija tada nije bila dovoljno alarmantna da bi se proglasio taj stepen uzbune, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Prema rezultatima ispitivanja objavljenog nedavno u "Medicinskom žurnalu", oko 95 posto slučajeva zaraze prenesena je seksualnom aktivnosti. Oko 98 posto zaraženih su gej ili biseksualni muškarci.

Majmunske boginje su rijetko virusno oboljenje slično ovčijim boginjama. Simptomi su groznica, glavobolja i osip na koži.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 02:29