Emanuel Makron / - FOTO: SHUTTERSTOCK
22/12/2022 u 10:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Makron: Evropske zemlje treba da smanje oslanjanje na SAD

Savez nije nešto o čemu treba zavisiti. To je nešto što treba odabrati, nešto s čime radim, kazao je Makron i dodao da je potrebno ponovo razmisliti o strateškoj autonomiji

Predsjednik Francuske Emanuel Makron je izjavio da bi evropske zemlje trebale biti odlučnije u NATO-u i smanjiti oslanjanje na Sjedinjene Američke Države.

Wall Street Journal (WSJ) objavio je da je Makron, obraćajući se novinarima u francuskom predsjedničkom avionu po povratku sa međunarodnog samita u Amanu, rekao da “ne vidi napor da razvije evropsku odbranu kao alternativu NATO-u”, prenosi Anadolija.

Rekao je da bi jača Evropa omogućila kontinentu da postane autonomniji unutar vojnog saveza, djelujući unutar NATO-a, s NATO-om, ali da ne zavisi od NATO-a.

‘To je nešto što se treba odabrati’

“Savez nije nešto o čemu treba zavisiti. To je nešto što treba odabrati, nešto s čime radim”, kazao je Makron i dodao da je potrebno ponovo razmisliti o strateškoj autonomiji.

Prema njegovim riječima, Evropa treba steći veću autonomiju u pogledu tehnologije i odbrambenih sposobnosti, uključujući i od SAD-a.

Njegove izjave uslijedile su nakon sastanka ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog s američkim predsjednikom Džo Bajdenom u Washingtonu i obraćanja Kongresu u srijedu.

Ranije je Bajden najavio paket vojne pomoći Ukrajini od 1,85 milijardi dolara.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 10:25