Емануел Макрон / - принтскрин
30/04/2022 u 17:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Макрон: Француска ће појачати војну и хуманитарну помоћ Украјини

Зеленски је захвалио на пошиљкама војне опреме, док је Макрон рекао да ће помоћ и подршка бити појачана, као и хуманитарна помоћ Украјини

Француска ће "појачати" слање војне опреме и хуманитарне помоћи у Украјину, саопштила је данас Јелисејска палата послије разговора предсједника Француске и Украјине, Емануела Макрона и Володимира Зеленског, јављају агенције преносе медији.

Зеленски је захвалио на пошиљкама војне опреме, док је Макрон рекао да ће помоћ и подршка бити појачана, као и хуманитарна помоћ Украјини.

Јелисејска палата је навела да ће бити продужена мисија француских "експерата који доприносе прикупљању доказа за борбу против некажњивости и омогућавање рада међународне правде у вези са злочинима почињеним у оквиру руске агресије".

САД, Француска, Чешка и други савезници дали су Кијеву стотине артиљеријских комада оружја дугог домета како би Украјина могла да се супротстави офанзиви Русије у Донбасу, на истоку Украјине.

Француска хуманитарна помоћ Украјини у овој фази представља "више од 615 тона послате опреме, укључујући медицинску опрему, генераторе за болнице, помоћ у храни и смјештају, као и возила хитне помоћи", навело је француско предсједништво.

Макрон је рекао да ће током свог другог предсједничког мандата у Француској "активно радити на обнављању суверенитета и територијалног интегритета Украјине, увијек одржавајући блиску координацију са својим европским партнерима и савезницима".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 17:30