/ Емануел Макрон
03/02/2022 u 07:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Макрон: Морамо реформисати шенгенску зону

Говорећи на састанку европских министара правосуђа и унутрашњих послова, Макрон је рекао да би Шенгенски савјет оцјењивао како зона функционише, да би доносио заједничке одлуке и омогућио лакшу координацију у кризама

Шенгенском зоном требало би управљати путем редовних министарских састанака, као и еурозоном, сматра француски предсједник Емануел Макрон, додајући да би се та одлука могла почети спроводити већ идући мјесец.

Говорећи на састанку европских министара правосуђа и унутрашњих послова, Макрон је рекао да би Шенгенски савјет оцјењивао како зона функционише, да би доносио заједничке одлуке и омогућио лакшу координацију у кризама.

- Тај Савјет може постати лице снажне, заштитничке Европе која може контролисати своје границе и према томе своју судбину -истакао је Макрон. Рекао је да ће се први састанак тог савјета одржати када се европски министри правосуђа и унутрашњих послова окупе идући пут, 3. марта, пишу агенције, јављају медији.

Тај приједлог захтијева подршку других држава чланица ЕУ, но француски званичници истичу да неће бити потребно мијењати Уговоре ЕУ.

- Морамо реформисати шенгенску зону. Не може постојати слобода кретања ако не контролишемо наше вањске границе - казао је Макрон.

Француска предлаже и успостављање механизма за кризне ситуације који би се могао активирати када вањске границе Уније буду изложене пријетњи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 21:15