Емануел Макро / - фото принтскрин
15/09/2021 u 06:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Макрон најавио мјере које би полицију учиниле транспарентнијом

Ново тијело састављено од посланика из Народне скупштине и Сената биће задужено за процјену полицијских радњи, рекао је Макрон

Француски предсједник Емануел Макрон најавио је мјере које би требало да учине полицију транспарентнијом у погледу почињених грешака, што подразумијева објављивање извјештаја о интерних истрагама и формирање парламентарног надзорног тијела.

Макронов говор у полицијској школи у Рубеу, на сјеверу Француске, услиједио је након вишемјесечних националних консултација о неопходним промјенама у полицији, након оптужби за насиље и расизам, преноси агенција АП.

- Када постоје прекршаји, они морају довести до санкција. Када постоје проблеми, морају добити одговор - рекао је Макрон.

Француски предсједник је рекао да нема разлога за страх због веће транспарентности полиције, као и да ће сада бити објављени извјештаји међународних истрага о наводима о злоупотребама и недоличном понашању полиције.

Осим тога, ново тијело састављено од посланика из Народне скупштине и Сената биће задужено за процјену полицијских радњи, рекао је Макрон.

У свом говору, француски предсједник је такође настојао да одговори на захтјеве полицијских синдиката за дјеловање у областима укључујући побољшање обуке службеника, смањење папирологије и повећање њиховог присуства на терену.

Он је поручио да ће се буџет Министарства унутрашњих послова следеће године побољшати за 1,5 милијарди еура.

Националне консултације о полицији биле су подстакнуте објављивањем видео-снимка крајем прошле године, на којем се види како је полицајац претукао музичког продуцента Мајкла Зеклера, користећи пендрек и сузавац без очигледног разлога.

У то вријеме, Макрон је рекао да се осјећа "посрамљено" и "шокирано" због тог догађаја, иако је негирао да су расизам или насиље системски на снази.

Тада је отворена судска истрага о полицијским радњама.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 00:11