Emanuel Makron / - FOTO: SHUTTERSTOCK
25/02/2023 u 19:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Makron najavio posjetu Kinu nakon plana Pekinga za obustavljanje rata u Ukrajini

Činjenica da Kina učestvuje u mirovnim naporima je dobra stvar, rekao je on

Francuski predsjednik Emanuel Makron na sajmu poljoprivrede u Parizu, izjavio je da će otputovati u Kinu početkom aprila, dan nakon što je Peking izašao sa planom za obustavljanje rata u Ukrajini, prenosi Radio Slobodna Evropa.

On je najavio da će posjetiti Kinu "početkom aprila", kako bi pozvao Peking da "izvrši pritisak na Rusiju" da obustavi rat u Ukrajini, prenijela je agencija AFP.

Makron je izjavu dao dan nakon što je Peking pozvao na hitne mirovne pregovore i objavio plan za obustavljanje sukoba koji traje već godinu dana.

- Činjenica da Kina učestvuje u mirovnim naporima je dobra stvar, rekao je Makron.

Kina je 24. februara, na godišnjicu ruske invazije na Ukrajinu, objavila dokument u 12 tačaka pozivajući na hitne mirovne pregovore i "političko rješenje" ukrajinske krize.

Pojedine zapadne zemlje su odbile predlog Pekinga upozorivši na bliske veze Pekinga sa Moskvom.

Govoreći na marginama poljoprivrednog sajma u Parizu, Makron je rekao da je mir moguć "jedino ako se zaustavi ruska agresija, trupe povuku" i ako se ispoštuje teritorijalni integritet Ukrajine i njen narod.

Moskva je pozdravila kineski plan, dok je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski naveo da je Ukrajina "otvorena" za djelove tog plana.

Kineski predlog poziva sve strane da "podržne Rusiju i Ukrajinu u radu u istom pravcu i obnavljanju direktnog dijaloga što je prije moguće."

Peking je takođe istakao svoje protivljenje ne samo upotrebi nuklearnog oružja, već i prijetnji upotrebe istog, nakon prijetnji ruskog predsjednika da će upotrijebiti nuklearni aresenal.

Makron je pozvao Peking da "ne isporučuje nikakvo oružje Rusiji" i zatražio pomoć Pekinga da "izvrši pritisak na Rusiju" kako bi se osiguralo da Moskva nikad ne upotrebi hemijsko ili nuklearno oružje i "da zaustavi agresiju prije pregovora".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 04:28