Emanuel Makron
21/08/2022 u 11:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Makron naredne sedmice u posjeti Alžiru

Pariz i Alžir se nadaju da će okrenuti stranicu poslije niza nesuglasica i napetosti posljednjih mjeseci

Francuski predsjednik Emanuel Makron posjetiće Alžir od 25. do 27. avgusta, saopštila je danas Jelisejska palata i dodala da posjeta ima za cilj da se ponovo pokrene partnerstvo dvije zemlje poslije višemjesečne krize.

- Putovanje će doprinijeti produbljivanju bilateralnih odnosa okrenutih ka budućnosti za dobrobit stanovništva dvije zemlje, jačanju francusko-alžirske saradnje u suočavanju sa regionalnim pitanjima i nastavku rada na liječenju uspomena - navelo je francusko predsjedništvo.

Francuski predsjednik i njegov alžirski kolega Abdelmadžid Tebun razgovarali su danas o posjeti tokom telefonskog razgovora. Makron je zahvalio Tebunu na pozivu da posjeti Alžir.

Makronu će to biti druga posjeta Alžiru. Prva posjeta je bila u decembru 2017. godine na početku Makronovog prvog predsjedničkog mandata.

Pariz i Alžir se nadaju da će okrenuti stranicu poslije niza nesuglasica i napetosti posljednjih mjeseci.

Od kraja rata za nezavisnost Alžira, Francuska i Alžir održavaju istovremeno bliske i složene odnose uz pozadinu burnog pomirenja. Te dvije zemlje imaju jake ekonomske veze, dobru saradnju obavještajnih službi, ali bolnu kolonijalnu prošlost. A u Francuskoj živi i velika alžirska zajednica.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 19:50