Емануел Макрон / фото: принтскрин
07/03/2022 u 15:41 h
Jelena BulatovićJelena Bulatović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Макрон: Отварање хуманитарних коридора - Путинов "морални и политички цинизам"

Не познајем много Украјинаца који желе да оду у Русију - додао је он, рекавши да су потребни потпуни прекиди ватре ради заштите цивила, а не коридори - казао је Макрон

Француски председник Емануел Макрон оптужио је у понедељак (7. марта) свог руског колегу Владимира Путина за лицемјерје и цинизам након што је Москва рекла да ће отворити хуманитарне коридоре како би омогућила евакуацију цивила из неколико украјинских градова, али само у Русију или Белорусију, преноси The Strait Times.

„Све ово није озбиљно, то је морални и политички цинизам, који сматрам неподношљивим“, рекао је Макрон телевизији ЛЦИ у интервју.

Он је додао да су обећања о заштити цивила само да би могли да побјегну ка Русији била „лицемјерна”.

- Не познајем много Украјинаца који желе да оду у Русију - додао је он, рекавши да су потребни потпуни прекиди ватре ради заштите цивила, а не коридори.

Москва је објавила предложене руте за бјекство из Харкова, Кијева, Мариупоља и Сумија након што су Путин и Макрон разговарали телефоном у недељу, рекавши да је тај потез предузет на „лични захтјев“ Макрона.

Али Јелисејска палата је саопштила да такав захтјев није упућен и Макрон је својом најавом оптужио Москву за „ПР трик“.

Макрон је упозорио да се ситуација у Украјини погоршава из дана у дан и да су међународни покушаји да се договоре о прекиду ватре до сада пропали.

Он је рекао да је главни приоритет да се избјегну „катастрофе“ са украјинским нуклеарним електранама након што су руске снаге прошле недеље напале и заузеле највећу европску атомску електрану Запорожје.

У земљи постоје четири активне нуклеарне електране, као и постројење у Чернобиљу које је било место нуклеарне катастрофе 1986. године.

Али господин Макрон је такође инсистирао да „Француска није у рату са Русијом”, додајући да „оно што желимо јесте да зауставимо овај рат, а да сами не постанемо зараћени”.

Макрон је у недељу разговарао са Путином сат и 45 минута, што је четврти пут од руске инвазије на Украјину 24. фебруара.

Русија ће постићи своје циљеве у Украјини "преговорима или ратом", рекао је Путин Макрону, према званичнику француског предсједника, додајући да је руски предсједник такође обећао да "није била његова намјера" да напада украјинске нуклеарне локације.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 18:22