Емануел Макрон / - ЕПА
13/06/2021 u 07:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Макрон: САД се вратиле као кооперативни лидер слободног свијета

Сjаjно jе имати америчког предсједника коjи jе дио клуба и веома jе спреман на сарадњу. Оно што Ви демонстрирате jе то да лидерство представља партнерство - додао jе Макрон

САД су се вратиле као кооперативни лидер слободног свијета, рекао jе јуче француски предсједник Емануел Макрон током састанка са америчким предсједником Џоом Баjденом у оквиру самита Г7, коjи се одржава на jугоистоку Енглеске.

На питање да ли се Америка вратила, Баjден се окренуо према Макрону и рекао да би то требало питати француског лидера, преноси Роjтерс.

- Да, дефинитивно - казао jе Макрон.

Британска агенциjа оцјењуjе да Макронове ријечи потврђуjу и оно што jе британски премиjер Борис Џонсон нешто раниjе рекао за америчког лидера, поздравивши Баjдена као "велики дах свјежег ваздуха".

Ни Макрон ни Џонсон нису повукли експлицитну паралелу између Баjдена и Трампа, иако су обоjица изричито похвалили Баjденов кооперативан тон.

- Сjаjно jе имати америчког предсједника коjи jе дио клуба и веома jе спреман на сарадњу. Оно што Ви демонстрирате jе то да лидерство представља партнерство - додао jе Макрон.

Баjден jе потом додао да се слаже са Макроном.

- САД су се вратиле, као што сам то рекао и раниjе. Мислим да ствари иду добро, и као што ми то кажемо у САД, на истоj смо страни - казао jе Баjден.

Амерички лидер jе казао да САД придаjу велики значаj кохезиjи унутар НАТО и изразио подршку ЕУ, што jе, како додаjе Роjтерс, током свог мандата Трамп често критиковао.

- Jа, као прво, сматрам да jе ЕУ невјероватно снажан и жив ентитет, што има много везе са способношћу Западне Европе не само да рјешава своjа економска питања већ и да буде кичма и подршка за НАТО - закључио jе Баjден.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 12:39