Емануел Макрон / - принтскрин
06/02/2022 u 18:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Макрон: Запад да направи уступке Русији

Он је истакао да је увјерен да освајање Украјине није Путинов основни геополитички циљ, већ он жели да успостави јасна правила кохабитација са НАТО и Европском унијом

Предсједник Француске Емануел Макрон изјавио је да вјерује да може да обезбједи деескалацију ситуације око Украјине када се сутра у Москви састане са Владимиром Путином, а сматра да би Запад могао да направи уступке Русији, преноси N1.

У интервјуу „Žurnal di dimanšu“, који је дао уочи одласка у Москву, Макрон је наговијестио да Путинова стварна стратешка амбиција није да окупира Украјину, а Москви је понудио маслинову гранчицу рекавши да разумије потребу Русије да брани своје безбједносне интересе, преноси Политико.

-Интензитет дијалога који смо имали са Русијом и сутрашња посјета Москви вјероватно ће спријечити војну операцију, а онда ћемо разговарати о условима деескалације. Увјек сам водио дубоке дијалоге са Путином и наша одговорност је да пронађено историјска решења-казао је Макрон.

Он је истакао да је увјерен да освајање Украјине није Путинов основни геополитички циљ, већ он жели да успостави јасна правила кохабитација са НАТО и Европском унијом.

Према Макроновим ријечима, Русија има право да захтјева преговоре о безбједносним гаранцијама.

-Безбједност и суверенитет Украјине, или било које друге европске државе, не може бити дио компромиса, али је такође легитимно право Русије да постави питање сопствене безбједности- рекао је предсједник Француске.

Он је указао да би постизања договора могло да значи да западни савезници морају нечега да се одрекну.

-Нашу европску браћу морамо штитити тако што ћемо предложити нову равнотежу која ће сачувати њихов суверенитет и мир, али то треба урадити тако да истовремено поштујемо Русију и схватимо садашње трауме тог великог народа и велике нације- поручио је Макрон.

После сутрашњег разговора са Путином, Макрон ће се у уторак у Кијеву састати са украјинским пресједником Володимиром Зеленским.

У протеклих неколико дана Макрон и Путин су имали више телефонских разговора.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 17:10