Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
28/01/2023 u 13:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mala radioaktivna kapsula nestala u Australiji

Kapsula je mala, okrugla i srebrna. Rizik za opštu zajednicu je relativno nizak, međutim, važno je biti svjestan rizika, navedeno je u saopštenju

Australijske vlasti pokrenule su potragu za malom kapsulom koja sadrži radioaktivnu supstancu koja je nestala u zapadnoj Australiji, rekli su zvaničnici prenosi N1, pozivajući se najavlja Anadolija.

Mala kapsula je nestala tokom transporta u predgrađu Perta, saopštilo je Ministarstvo za vatrogasne i hitne službe (DFES).

- Kapsula, koja sadrži radioaktivnu supstancu izgubljena je tokom transporta od sjevernog Njumana do sjeveroistočnog predgrađa Perta. Supstanca se koristi unutar mjerača u rudarskim operacijama, navodi DFES u saopštenju objavljenom na svojoj web stranici.

Odeljenje je savjetovalo da se ne dira jer bi izlaganje moglo dovesti do radijacijskih opekotina ili radijacijske bolesti.

- Kapsula je mala, okrugla i srebrna. Rizik za opštu zajednicu je relativno nizak, međutim, važno je biti svjestan rizika, navedeno je u saopštenju.

Iz DFES-a su takođe savjetovali da, ako neko vidi nešto poput ovog materijala, drži razmak od najmanje pet metara i ne dodiruje, niti stavlja u torbu ili automobil.

Ako neko dođe u kontakt s njim, treba hitno da zatraži medicinsku pomoć od svoje lokalne zdravstvene službe ili posjeti bolnicu i obavijestiti ljekare da je došao u kontakt s radioaktivnim materijalom.

Kapsula je poslata u Pert na popravku 12. januara i upakovana je prije nego što je napustila lokaciju. Stigla je u Pert 16. januara i bila je u sigurnom skladištu radijacije, prema zvaničnicima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 20:50