/ Foto: DAVID PILLING, FT Magazin
10/09/2021 u 12:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Малала забринута: Многе дјевојке из Авганистана ће проћи као ја

Активисткиња из Пакистана позвала међународну заједницу да заштити права авганистанских жена

Млада Пакистанка и добитница Нобелове награде за мир Малала Јусафзаи изјавила је да је образовање дјевојчица моћно оруђе за изградњу мира и сигурности у Авганистану и упозорила да ће, ако међународна заједница не предузме кораке, многе авганистанске дјевојке дијелити њену судбину.

Обраћајући се Вијећу сигурности Уједињених нација које је расправљало о развоју догађаја у Авганистану, Јусафзаи је позвала међународну заједницу да заштити права авганистанских жена и дјевојака, јавља Анадолија.

- Подигла сам свој глас да све дјевојчице иду у школу. Свједочила сам како је наоружани нападач зауставио мој школски аутобус и отворио ватру на мене. Ако не предузмемо кораке, многе авганистанске дјевојке могле би подијелити исту причу као ја -  упозорила је 24-годишња Јусафзаи.

Малала, која се залаже за образовање дјевојчица, нападнута је 2012. године у аутобусу којим је требало да крене у школу у свом родном мјесту Долина Сват, на сјеверу Пакистана. Талибански милитант који је ушао у аутобус упитао је Малалу за њено име, а затим је три пута пуцао у њу.

Јусафзаи, која је рањена у главу, шест дана након напада пребачена је у Енглеску на лијечење, а боравила је око три месеца у болници “Kраљица Елизабет“ у Бирмингему. Отпуштена је из болнице у марту 2013. године, а са породицом се настанила у Бирмингему и поновно кренула у школу.

Малали је 2014. године додијељена Нобелова награда за мир. Тада је имала 17 година и ушла је у историју као најмлађи добитник Нобеловац. 

Постала је остала симбол у борби за образовање дјевојчица, а данас, кроз фондацију основану на њено име, настоји да осигура да дјевојчице могу ићи у школу у многим државама у развоју.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 05:59