Илон Маск / - Инстаграм
11/05/2022 u 07:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Маск: Свемирски брод "Старшип" може да оде на Марс за неколико година

Мислим да ћемо можда моћи да лансирамо свемирски брод без посаде на Марс за 3 до 5 година и онда, ако буде успјешан, моћи ћемо да пошаљемо мисију са посадом на Марс прије краја деценије“, рекао је Маск

Амерички предузетник и оснивач компанија SpaceKs Илон Маск рекао је да би свемирска летјелица Старшип могла да изврши лет без посаде до Марса у року од пет година.

„Мислим да ћемо можда моћи да лансирамо свемирски брод без посаде на Марс за 3 до 5 година и онда, ако буде успјешан, моћи ћемо да пошаљемо мисију са посадом на Марс прије краја деценије“, рекао је Маск на конференцији финансијска времена.

Маск је примијетио да се „прозори” за летове на Марс отварају сваке двије године, а неопходна позиција планета за лет из Земљине орбите у орбиту Марса се поставља на сваких 26 мјесеци.

„Надајмо се да ћемо спровести наш први покушај лансирања овог лета, у наредна два или три мјесеца“, додао је директор SpaceKs -а.

Претходно је Маск најавио планове за колонизацију Марса, за шта се гради ракета Старшип. Средином новембра 2021. Маск је рекао да би орбитално лансирање прототипа свемирског брода Старшип могло да се одржи у јануару или фебруару 2022. године. Следеће, SpaceKs планира да изврши многа лансирања Старсхип-а. У говору у Тексасу у четвртак, Маск је изразио увјерење да би се прво лансирање Звезданог брода у Земљину орбиту могло догодити 2022. године.

SpaceKs развија транспортни систем који се састоји од Супер Хеави лансирне ракете за вишекратну употребу и свемирске летјелице/ракете Старшип. Систем ће омогућити испоруку сателита, посаде и терета како у орбите близу Земље, тако и на Мјесец и Марс.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 06:13