/ - Фото: Твитер (@I24NEWS_EN)
26/01/2022 u 10:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Масовни протести новинара у Мексику

Хитно је потребно да држава и савезне власти спријече нападе, заштите новинаре када су они жртве и са дужном пажњом истраже злочин против медија, навела је невладина група

Новинари у Мексику покрећу протесте широм земље у 28 мјеста и градова како би осудили недавна убиства троје новинара и затражили да се престане са некажњеним убијањем њихових колега, преноси Index.hr.

Планирани протести организовани су након убиства искусне новинарке Лурдес Малдонадо, које се догодило у недјељу, три године након што је она поставила питање о убиствима предсједнику државе Андресу Мануелу Лопезу Обрадору те изјавила да и сама страхује за свој живот.

Мексико је једна од најопаснијих држава за новинаре, а између 2000. и 2021. убијено их је 145. Мексичка новинарска удружења изјаснила су се за одржавање скупова који ће се поклопити са интернетским протестним кампањама.

-Хитно је потребно да држава и савезне власти спријече нападе, заштите новинаре када су они жртве и са дужном пажњом истраже злочин против медија-навела је невладина група Чланак 19.

Убиство Лурдес Малдонадо у граду Тихуани, на сјеверу земље у близини границе, гдје је годинама радила као новинарка, услиједило је након претходних убистава још два мексичка новинара која су се догодила овог мјесеца.

Лопез Обрадор, који се налази на удару критика због тога што не предузима довољно како би заштитио новинаре, рекао је да ће влада испитати и рашчистити овај злочин како би се спријечила даља убиства новинара.

Његови критичари пак тврде да је Лопез Обрадор пропустио да испуни обећања о смањењу насиља, борби против дубоко укоријењеног организованог криминала или пак смањењу некажњавања.

Мексички предсједник је признао да су криминал и насиље производи хроничне корупције и неједнакости које владају у земљи.

Европска унија изразила је своју забринутост изостанком резултата покренутих истрага повезаних са убиствима новинара. Брисел је поново позвао Мексико да уради све што може како би учинковито заштитио новинаре. Реаговао је и генерални секретар УН-а Антонио Гутереш, који је поручио да УН позива мексичке власти да појачају заштиту новинара.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 20:25