Масовни протести против ковид пропусница у Француској / EPA-EFE - IAN LANGSDON
07/08/2021 u 21:28 h
Портал ДанПортал Дан
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Масовни протести у Француској против ковид пропусница

Од наредног понедељка становници Француске ће морати да покажу здравствену пропусницу да би могли у ресторан, приступили лијечењу коjе ниjе хитно у болници или како би путовали међуградским превозом

Четврти викенд заредом демонстранти су марширали градовима широм Француске, исказујући незадовољство поводом обавезне вакцинације против коронавируса као и увођења здравствених пропусница.

Демонстранти су се окупили на улицама Париза, Нице, Монпељеа и других градова носећи транспаренте на коjима jе писало „Не диктатури” и узвикуjући „Макроне, не желимо твоjе здравствене пропуснице”, преносе француски медији.

Међу окупљеним демонстрантима присутни су и екстремна љевица али и десница, чланови покрета „Жути прслуци” као и други грађани коjи су против вакцинације или сматраjу да jе здравствена пропусница дискриминаторска.

Након што је француски предсједник Емануел Макрон представио план о увођењу здравствених пропусница, стопа вакцинациjе је порасла. Двије трећине Француза примило jе прву дозу вакцине, а 55 одсто становништва jе у потпуности вакцинисано.

Од наредног понедељка становници Француске ће морати да покажу здравствену пропусницу да би могли у ресторан, приступили лијечењу коjе ниjе хитно у болници или како би путовали међуградским превозом. Здравствене пропуснице већ су неопходне за одлазак на базене, музеjе и ноћне клубове. Здравствени радници имаjу рок до 15. септембра да се вакцинишу или ће бити суспендовани са посла.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 10:26