Медлин Олбрајт / - фото: ПРИНТСКРИН ЈУТ ЈУБ/РСЕ
19/11/2021 u 12:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Медлин Олбрајт добила моћну државну функцију у Америци

Олбрајтова је прва предсједница одбора откако је министар одбране Лојд Остин покренуо ревизију савјетодавних комитета Пентагона раније ове године

Бивша америчка државна секретарка, 84. годишња Медлин Олбрајт, положила је заклетву као нова предсједница америчког Одбора за одбрамбену политику, саопштио је Пентагон, а преноси Си-Ен-Ен, пише Спутњик.

Овакав развој ситуације долази скоро тачно годину дана након што је Трампова администрација уклонила њу и друге стручњаке за националну безбједност из савјетодавног комитета.

Олбрајтова је прва предсједница одбора откако је министар одбране Лојд Остин покренуо ревизију савјетодавних комитета Пентагона раније ове године.

- Под вођством министра Остина, Одјељење се прилагођава промјенљивој природи ратовања и ради на томе да остане испред свих потенцијалних противника - наводи се у саопштењу Олбрајтове.

Почетком фебруара, Остин је разрјешио више стотина чланова 42 одбора и комитета, укључујући и, како наводи Си-Ен-Ен, контроверзне чланове који су именовани током Трампове администрације.

Након што је изгубио на изборима 2020. године, Трамп је избацио из одбора неке дугогодишње стручњаке за спољну политику и националну безбједност, укључујући Олбрајтову, бившег државног секретара Хенрија Кисинџера и друге.

За сада, Олбрајтова је једини члан Одбора за политику одбране, наводи се на веб страници америчког Министарства одбране.

Одбор за одбрамбену политику је спољна савјетодавна група бивших високих званичника за националну безбједност који “пружају министру одбране и замјенику министра одбране независне савјете и мишљења у вези са питањима одбрамбене политике као одговор на специфичне задатке министра одбране и замјеника министра, наводи се на сајту.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 00:29