Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
08/01/2024 u 11:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Među 100 najboljih izvršnih direktora dominiraju šefovi sa Bliskog istoka

Zemlje Bliskog istoka ulažu svoje suvereno bogatstvo u velika domaća preduzeća. Tako nastaju najveće banke u regionu, telekomunikaciona preduzeća, kao i rudarske, industrijske i prije svega naftne i gasne kompanije

Generalni direktori sa Bliskog istoka imaju više novca, moći i odgovornosti nego izvršni direktori u drugim regionima, jer su na čelu kompanija koje imaju monopolske pozicije u arapskom svijetu i lideri su na globalnim tržištima.

Mnogi od tih lidera nalaze se na čelu vladinih tijela ili su ministri, prenosi Capital.ba.

Na trećoj godišnjoj listi 100 najboljih izvršnih direktora u svijetu, koju objavljuje magazin Forbes, 23 je iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, 19 iz Egipta, a 18 iz Saudijske Arabije. Najviše direktora je iz bankarskog sektora, njih 17, dok ih je iz građevinsrstva 14, a iz telekomunikacija devet.

Zemlje Bliskog istoka ulažu svoje suvereno bogatstvo u velika domaća preduzeća. Tako nastaju najveće banke u regionu, telekomunikaciona preduzeća, kao i rudarske, industrijske i prije svega naftne i gasne kompanije. Posljednjih godina povećana su ulaganja u turizam i ugostiteljstvo.

Globalni događaji, kao što su FIFA Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine i klimatska konferencija COP28 u Dubaiju prošle godine, doprinijeli su rastućim korporativnim profitima.

Glavni izvršni direktori sa Bliskog istoka fokusirali su se u prošloj godini na održivost, konsolidaciju i rast.

Saudijska Arabija posebno je investirala u različite sektore. Ubrzana korporativizacija podstakla je ekonomije, a konsolidacija državnih kompanija dovela je do pojave većih korporacija. Mnogi veliki IPO u regionu takođe su doprinijeli vrijednosti kompanija.

Prvi među izvršnim direktorima na najnovijoj listi je šef najveće svjetske naftne kompanije Saudi Aramco iz Saudijske Arabije Amin Naser.

U novembru prošle godine vrijednost kompanije procijenjena je na 2,2 biliona dolara. Vrijednost njegove lične imovine procijenjena je na oko 50 miliona dolara.

Na drugom mjestu je Sultan Al Džaber iz UAE, koji se nalazi na čelu državne energetske kompanije ADNOC.

Al Džaber je ministar industrije i napredne tehnologije u svojoj zemlji, a bio je predsjedavajući na nedavno održanoj klimatskoj konferenciji COP28. Vrijednost njegove lične imovine procijenjena je na 2,41 milion dolara.

Na trećem mjestu je Ahmed bin Saed Al Maktoum, šef najveće aviokompanije u svijetu, Emirates Airline & Group. On je takođe direktor aerodroma u Dubaiju, kao i kompanije Dubai Holding. Emirates je ostvario prihod od 32,6 milijardi dolara u prošloj fiskalnoj godini, dok je imovina aviokompanije procijenjena na 46,9 milijardi.

Kompanije koje vodi 100 najboljih izvršnih direktora koji su uvršteni na listu zajedno vrijede više od pet biliona dolara, dok su direktori u 2022. godini ostvarili prihod veći od bilion dolara.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 14:17