незапосленост / - новац новац
19/01/2022 u 14:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Међународна организациjа рада упозорила на раст глобалне незапослености

МОР упозорава да се наставља jак утицаj пандемиjе на глобална тржишта рада, што ће успорити и укупни економски опоравак

Међународна организациjа рада (МОР) прогнозира да ће ниво светске незапослености у 2022. достићи броj од 207 милиона, у поређењу са 186 милиона незапослених у претпандемиjскоj 2019. години, пренио jе портал Независност.орг.

- Не може бити правог опоравка од пандемиjе без широког опоравка тржишта рада. А да би био одржив, таj опоравак мора бити заснован на принципима пристоjног рада - укључуjући здравље и безбиједност, правичност, социjалну заштиту и социjални диjалог - изjавио jе генерални директор МОР Гаj Раjдер поводом представљања извештаjа за 2022. годину.

У наjновиjем извештаjу о глобалним трендовима у светском запошљавању и социjалним изгледима за 2022. годину, МОР упозорава да се наставља jак утицаj пандемиjе на глобална тржишта рада, што ће успорити и укупни економски опоравак.

Та међународна организациjа предвиђа и да ће дефицит у радним сатима на глобалном нивоу бити еквивалентан са 52 милиона послова са пуним радним временом, у односу на четврти квартал 2019. године.

Прогноза МОР jе и да ће глобална незапосленост остати изнад нивоа од пре почетка пандемиjе наjраниjе до 2023. године, а упозорава и да jе укупан утицаj пандемиjе на запосленост знатно већи него што jе видљиво у броjкама jер jе у последње две године много људи напустило тржиште радне снаге.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 08:18