незапосленост / - новац новац
19/01/2022 u 14:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Међународна организациjа рада упозорила на раст глобалне незапослености

МОР упозорава да се наставља jак утицаj пандемиjе на глобална тржишта рада, што ће успорити и укупни економски опоравак

Међународна организациjа рада (МОР) прогнозира да ће ниво светске незапослености у 2022. достићи броj од 207 милиона, у поређењу са 186 милиона незапослених у претпандемиjскоj 2019. години, пренио jе портал Независност.орг.

- Не може бити правог опоравка од пандемиjе без широког опоравка тржишта рада. А да би био одржив, таj опоравак мора бити заснован на принципима пристоjног рада - укључуjући здравље и безбиједност, правичност, социjалну заштиту и социjални диjалог - изjавио jе генерални директор МОР Гаj Раjдер поводом представљања извештаjа за 2022. годину.

У наjновиjем извештаjу о глобалним трендовима у светском запошљавању и социjалним изгледима за 2022. годину, МОР упозорава да се наставља jак утицаj пандемиjе на глобална тржишта рада, што ће успорити и укупни економски опоравак.

Та међународна организациjа предвиђа и да ће дефицит у радним сатима на глобалном нивоу бити еквивалентан са 52 милиона послова са пуним радним временом, у односу на четврти квартал 2019. године.

Прогноза МОР jе и да ће глобална незапосленост остати изнад нивоа од пре почетка пандемиjе наjраниjе до 2023. године, а упозорава и да jе укупан утицаj пандемиjе на запосленост знатно већи него што jе видљиво у броjкама jер jе у последње две године много људи напустило тржиште радне снаге.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

17. maj 2022 22:39