/ - FOTO: UNSPLASH - TINGEY INJURY LAW FIRM, SUD, PRAVDA, ILUSTRACIJA
23/05/2024 u 20:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Međunarodni sud pravde o zahtjevu Južne Afrike o obustavi ofanzive na Rafu

Međunarodni sud pravde (ICJ) saopštio da će u petak, 24. maja, odlučiti o zahtjevu Južne Afrike da naredi obustavu izraelske ofanzive na Rafu.

Izraelski list Haaretz prenosi da je nekoliko "viših izraelskih zvaničnika" izrazilo zabrinutost da će sud u sutrašnjoj presudi zauzeti oštriji stav protiv izraelskog napada na Pojas Gaze, prenosi RTS.

- Glavna zabrinutost u Izraelu je da sud, koji je pre nekoliko mjeseci primorao Izrael da poveća humanitarnu pomoć koja ulazi u Gazu, ali nije izdao naređenje da se zaustavi rat u Pojasu Gaze – ovaj put može zauzeti tvrđi stav prema Izraelu, potencijalno izlažući ga međunarodnim sankcijama -  prenosi Haaretz.

(UŽIVO) Netanjahu: Izrael ima detaljne, važne i iznenađujuće planove za Hezbolah

Portparol izraelske vlade rekao je ranije da "nijedna sila na zemlji neće sprečiti Izrael da zaštiti svoje građane i krene na Hamas u Gazi".

Južna Afrika je prošle nedelje zatražila od Međunarodnog suda pravde da naredi obustavu cjelokupne operacije IDF-a u Gazi, a posebno u Rafi, navodeći da će to učiniti život u Pojasu Gaze neodrživim i samim tim prekršiti Konvenciju o genocidu iz 1948. godine.

Zahtjev je bio četvrta prijava Južne Afrike sudu otkako je Izrael objavio rat Hamasu 7. oktobra prošle godine.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. jun 2024 11:19